Lemondásra szólította fel saját alpolgármesterét az RMDSZ Marosvásárhelyen

A megyei szervezet elégedetlen a világbékéért utazgató Makkai Gergely munkájával.
Hirdetés

A szövetség Maros megyei szervezete a Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásában jelentette be, hogy Makkai Gergely alpolgármester lemondását kéri, miután az alakulat területi állandó tanácsának csütörtöki ülésén kielemezték a marosvásárhelyi elöljáró tevékenységét. Az állásfoglalás idézi Péter Ferencet, az RMDSZ megyei szervezetének vezetőjét, aki szerint „hangsúlyos elégedetlenség fogalmazódott meg egyrészt a közvéleményben, másrészt az RMDSZ-en belül az alpolgármester és a frakció tevékenységét illetően”.

A szövetség Maros megyei szervezete most arra kéri a marosvásárhelyi RMDSZ-t, hogy sürgősen nevesítsen új jelöltet Makkai helyett.

Maros megyében az RMDSZ-en belüli vitát az váltotta ki, hogy Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente tanácsos nemrég úgy döntött, a város pénzén kiutazik egy dél-koreai világbéke-konferenciára. Az első látásra is teljes mértékben indokolatlan kirándulást még a szövetség helyi szervezete is ellenezte, egy szeptemberi állásfoglalásban pedig meg is jegyezte, „gesztusuk nem erősíti kettejük politikai integritását”.

Hirdetés

Ehhez képest Makkai Gergely alpolgármester a Krónikánakazt mondta, azok után, hogy a dél-koreai partnerek korábban a béke városa címet adományozták Marosvásárhelynek, Dorin Florea polgármestert pedig a béke nagykövetének nevezték ki, pofátlanság lett volna visszautasítani a meghívást. „Az emberiség egyik legfontosabb vágya a világbéke megteremtése, és az, hogy a két Korea egyesüljön. Ez nekünk, marosvásárhelyieknek is nagyon fontos, elvégre Dél-Koreában Románia első deklarált békevárosa vagyunk – nyilatkozta a napilapnak az alpolgármester.

Makkait egyébként tavaly júniusban nevezték ki alpolgármesternek és az elmúlt évben is részt vett a dél-koreai világbéke-konferencián, nyilván közpénzből.  

Hirdetés