Idén már harminchatan haltak meg nyugat-nílusi lázban

Szomorú a statisztika, de a lehűléssel remélhetőleg csökkenni fog a fertőzések száma.
Hirdetés

Idén 256 nyugat-nílusi vírus okozta agyhártya- és agyvelő-gyulladásos esetet jelentettek, és országszerte harminchatan haltak bele a betegségbe, adta hírül csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

A nyugat-nílusi vírus okozta halálesetek közül tízet Bukarestből jelentettek, Iaşi, Olt és Bihar megyében 4-4, Konstanca, Dolj és Suceava megyében két-két, Fehér, Brăila, Kovászna, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova és Teleorman megyében pedig egy-egy fertőzött halt bele a betegségbe.

Csak az elmúlt héten 19 új megbetegedést regisztráltak. Mivel a nyugat-nílusi vírust szúnyogok terjesztik, a lehűléssel várhatóan csökkenni fog a fertőzések száma.

A nyugat-nílusi vírus szúnyogcsípéssel terjed, és a központi idegrendszert támadja meg. A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység. Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket.  

Hirdetés