Pofon Iohannisnak: alkotmányos egy, a kisebbségeknek kedvező törvénymódosítás

Hiába támadta meg az államfő az alkotmánybíróságon, nem ellentétes az alaptörvénnyel, hogy a kisebbségek számaránya ne módosuljon a települések határainak megváltoztatásakor.
Hirdetés

Nem jött be Klaus Iohannis államfőnek egy, a nemzeti kisebbséget hátrányosan érintő akció: az alkotmánybíróság szerdán elutasította az óvását, amelyben egy olyan törvénytervezetet próbált meg elkaszáltatni, amely megtiltja, hogy a települések és megyék közigazgatási határait a kisebbségek számarányát negatívan érintő, jogaikat pedig korlátozó módon változtassák meg.

A taláros testület szavazattöbbséggel vetette el Iohannis kifogásait.

Az elnök arra hivatkozott, hogy a szuverenitás és helyi autonómia alkotmányos elvét sértené, ha ilyen tiltásokkal korlátoznák egy-egy közigazgatási egység lakosságának jogát ahhoz, hogy – gazdasági, társadalmi, kulturális, vagy környezeti szempontok alapján – népszavazással döntsön a közigazgatási határok módosításáról.

Azt is kifogásolta, hogy az említett cikkely nem szerepelt a képviselőházban előterjesztett és elfogadott eredeti változatban, csupán a szenátusban került bele.

Az európai kisebbségvédelmi keretegyezményben szereplő előírást az RMDSZ javaslatára foglalták bele a településnevek írásmódját egységesítő törvénymódosításba.

Hirdetés