Egyre nagyobb luxust jelent cigizni

2019-től ismét emelik a dohánytermékek árát Romániában, és ez a lakosság egynegyedét érinti.
Hirdetés

Egy több mint hét évvel ezelőtt törvénybe iktatott európai irányelv előírja, hogy az EU államaiban ezer szál cigarettát legalább 90 euró jövedéki adó sújtson, és az eladási ár 60 százalékát adóként zsebeljék be. Románia, több más tagállammal együtt, haladékot kapott a direktíva alkalmazására, ami a tavaly év végén lejárt. A jövedéki adó jelenleg 98 euró ezer szál cigaretta után, ezt a követelményt tehát sikeresen teljesítettük, viszont az adó nem éri el az eladási ár 60 százalékát, amit év végéig pótolni kell. 

Ezért jövő évtől újabb, 1-2 százalékos drágulás várható. Tíz évvel ezelőtt még csak 5,10 lejbe került egy doboz cigi, ma már eléri 17,5 lejt, és a legóvatosabb becslések szerint ilyen ütemben 2022-ig 21 lejt fizethetünk egy csomagért.

A legutóbbi felmérések szerint Romániában 5,5 millió dohányzó él, ez a lakosság több mint egynegyedét jelenti. A legtöbb dohányos 26 és 35 év közötti, felsőfokú végzettségű, városban él és magas jövedelemmel rendelkezik. A dohányosok 40% naponta egynél több csomag cigarettát szív el.

Hirdetés