Borsosan megfizet a kormányfő tanácsadója, mert Hitlerhez hasonlította Iohannist

Darius Vâlcov nem túl eredeti, de annál nagyobb visszhangot kiváltó Facebook-bejegyzésért 2000 lejt fizethet.
Hirdetés

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2000 lejre büntette Darius Vâlcovot, a kormányfő tanácsadóját, Slatina volt polgármesterét egy nem túl eredeti, de annál nagyobb visszhangot kiváltó Facebook-bejegyzés miatt. Ebben a #Rezist mozgalmat a nácizmushoz, Klaus Iohannis államfőt pedig Adolf Hitlerhez hasonlította.

A kormányellenes tüntetőket is hasonló vehemenciával támadó Darius Vâlcov klipjében a #Rezist szimbóluma horogkeresztként, Iohannis pedig Hitlerként, a diktátorra jellemző bajusszal és hajviselettel jelenik meg. A képmanipuláción a Hail Iohannis! felirat is szerepel.

A CNCD mai ülésén tárgyalta a nagy felháborodást kiváltó Facebook-bejegyzést, és a testület tagjai 2000 lejes pénzbüntetésről döntöttek. Liviu Pop volt oktatási minisztert ugyanakkor figyelmeztetésben részesítették, amiért a náci szervezetek utódjának nevezte a Német Demokrata Fórumot, amely sokáig Iohannis elnökletével működött.

A Facebook Darius Vâlcov több hasonló témájú bejegyzését is törölte, többek között azt, amelyik egy #rezisztes aktivista orvosi adatlapját mutatta be.

A volt szenátort egyébként első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt, így ha minden jól megy, hamarosan már csak a rácsok mögül trollkodhat a Facebookon.

Hirdetés