Megvárták az ősz beálltát a vízi tömegközlekedés beindításával Temesváron

Jól indul: a hét vízi járműből csak hármat használnak és egyelőre nincs elérhető menetrend.
Hirdetés

Megtörtént a csoda Temesváron: október 4-én, csütörtökön immár hivatalosan is beindul a vízi tömegközlekedés a Béga folyón – az országban elsőként –, így végre megvalósul az önkormányzat régóta hangoztatott álma. De nem ám úgy, ahogy kell, mert természetesen ennek az amúgy dicsérendő projektnek is számos szépséghibája van, nem is lennénk ebben az országban, ha ez nem így lenne.

Egyrészt a vízi tömegközlekedés beindítása eleve két évet csúszott különböző kormányhatározatokra és a közlekedési engedélyekre várva. Emiatt a polgármesteri hivatal által beszerzett kishajók kihasználatlanul álltak a kikötőben, s ha minden igaz, ezúttal is csak hármat fognak használni belőlük. A papírmunka után a beígért augusztusi rajt helyett végül október 4-ét jelölték meg, így az időjárás miatt egészen biztos, hogy kevesen fogják igénybe venni az új szolgáltatást, arról nem is beszélve, hogy a téli hónapokban a kishajók nem is tudnak közlekedni.

További gondot jelent az is, hogy egyelőre egy tisztességes menetrendet sem sikerült összehozni, de Nicolae Robu polgármester a keddi sajtótájékoztatóján megígérte, hogy előbb-utóbb ebből is lesz valami.

Ami egyelőre biztos, hogy a három kishajóra egy lejért lehet jegyet váltani – arról szó sincs, hogy ki  fogja ezeket ellenőrizni, vagy egyáltalán hol lehet majd érvényesíteni –, a szolgáltatást pedig hétköznapokon 7.30 és 18 között lehet igénybe venni. További romantikus elem, hogy az utasoknak szólniuk kell majd a … hajóskapitánynak, hogy melyik megállónak óhajtanak leszállni.

Hirdetés

Az utasok szállítása 50 férőhelyes, mosdóval is rendelkező alacsony merülésű hajókkal történik. Azonban nem valami gyors, ugyanis a hajók legfeljebb óránkénti 12 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

 

Hirdetés