Korruptdiktátorozással határolódik el a referendumtól az egyik erdélyi történelmi egyház

Nem, nem az unitárius egyházról van szó.
Hirdetés
Kemény politikai beszólásokkal fűszerezett állásfoglalást adott ki kedden a szász evangélikus egyház vezetése. 
 
A honlapja szerint mintegy 12 ezer fős egyház nem szólít fel bojkottra vagy részvételre a család alkotmányos definícióját módosító referendumon, sőt az állásfoglalása nem is testületi, mert a zsinat csak novemberben ül össze, az állásfoglalást viszont aláírta a püspök, Reinhart Guib, Dr. Daniel Zikeli püspökhelyettes és az egyház legfőbb világi képviselője, Friedrich Philippi.
 
Az erdélyi szászok egyháza nem is érzi küldetésének, hogy felhívást fogalmazzon meg a referendummal kapcsolatban, de mivel az utóbbi napokban egyre gyakrabban tették fel nekik a kérdést, az egyház vezetése két bekezdésben válaszol.
 
Az elsőben röviden kifejtik, hogy egyházuk kizárólag a férf és nő életközösségeként értett házasságot támogatja, mert ez az isteni elrendelés és a keresztény társadalom alapja.
 
A másodikban az október 6-7-re kiírt népszavazás ellen érvelnek, majd egyháztól szokatlanul erősen ostorozzák a kormányt:
  • a házasságot senki sem támadja, ezért nem is kell megvédeni;
  • a népszavazás nem hoz tényleges jogi változást;
  • a házasságot továbbra is a polgári törvénykönyv szabályozza;
  • a kormány és a parlamenti többség ezzel az áltémával akarja elterelni a figyelmet saját korruptságáról, az igazságügy megerőszakolásáról, saját nepotizmusáról és ellenérzéséről az EU-val és a demokráciával szemben.
Az egyházi vezetés nem kertel, keményebben bírálja a kormányt, mint a jelenlegi ellenzék. Felrója, hogy a kormánytöbbség visszaél Románia lakosságának jóhiszeműségével, hogy az ország jólétének és kegyességének megmentőjeként állíthassa be magát, a keresztény kezdeményezést pedig politikai ellenfeleinek lejáratására használja fel, populista, nacionalista és diktatórikus szlogeneket népszerűsít.
 
Kijelentik, hogy nem tudnak támogatni olyan népszavazást, amelyet diktatórikus és destruktív hatalom kezdeményezett, és amely szembemegy a demokratikus értékekkel és a legalapvetőbb emberi méltósággal.
 
A szász evangélikusok kifogásolják, hogy kisebbségként becsmérlik őket, oktatási tevékenységeiket pedig a kormány és a parlamenti többség képviselői folyamatosan akadályozzák. Rámutatnak, hogy míg a referendumot pár hét alatt megszavazta a parlament és kiírta a kormány, addig év eleje óta hiába várják a parlament vagy a román ortodox egyház válaszát a vallásszabadság és tolerancia napját illető felkérésre.

Hirdetés