Ne lepődjünk meg, ha október 12-től ezt látjuk a benzinkutaknál

Sofőrök, figyelem! Átnevezik az eddig ismert üzemanyagfajtákat.
Hirdetés

Egy új uniós szabályozás értelmében október 12-től új és egységes címkékkel látják el a töltőállomásokat és az újonnan bejegyzett gépjárműveket, melynek köszönhetően a sofőröknek – elviekben – könnyebb lesz kiválasztaniuk a járművük számára megfelelő üzemanyagot. Az EU szerint a változtatásra az alternatív üzemanyagok megjelenése és fejlesztése miatt van szükség.

A benzint kör, a gázolajat négyzet, az alternatív üzemanyagot rombusz fogja jelölni. Az oktánszámokat ezekbe a mértani formákba fogják beleírni: 

  • E5, E10 és E85 a benzin számára (körben),
  • B7, B10 és XTL a gázolaj számára (négyzetbe),
  • H2, CNG, LPG és LNG gáz-üzemagyagok számára (rombuszban).

Az E5-ös megnevezés 95-ös vagy 98-as benzinminőséget takar maximum öt százaléknyi bioetanol-tartalommal, az E10-es pedig ugyanazt a minőséget jelöli, de legfeljebb 10 százalék bioetanolt tartalmazhat. Az E85-ös üzemanyag 85 százaléka bioetanol, melybe 15 százaléknyi hagyományos benzint kevernek. A négyzet alakú logóval jelölt gázolaj-típusok közül a B7 jelenti a gépkocsikban használatos üzemanyagot (7 százalékos biodízel-tartalommal), a B10, illetve a szintetikus alapanyagokból készül XTL csak ezután kerül piacra. 

 

Hirdetés

Az irányelvet az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Törökországban és Svájcban is alkalmazni fogják.

A címkék az 2018. október 11-e után bejegyzett gépjárműveken – beleértve a személygépjárműveket, a könnyű áruszállítókat, a tehergépjárműveket, az autóbuszokat és a különböző motorkerékpárokat – egyaránt szerepelni fognak, de rajta lesznek az üzemanyagtöltő oszlopokon és a töltőpisztolyokon is.

Hirdetés