Így néz majd ki Kézdivásárhely főtere

Pályáznak a felújítására, és megvan ugyan a látványterv, de bele lehet még szólni.
Hirdetés
12,6 millió lejes keretre pályázik Kézdivásárhely az Országos Településfejlesztési Programban a főtér autómentesítésére és felújítására. Az önkormányzat ma tette közzé a látványterveket, a héten nyújtja be a pályázatot.
 
A felújítás koncepciója kész, ám a lakosság visszajelzései alapján még tudnak rajta módosítani, mondta el Bokor Tibor polgármester a Székelyhon portálnak. Például a kőlapok és füves területek pepitázta térre egyetlen sávon engednék be az autókat, de ha a lakosság támogatja, teljesen autómentesítenék a teret, és csak éjszakai árufeltöltésre engednék be a járműveket. Egyébként azt szeretnék, ha a tér élettel – kávézókkal, sétálókkal, játszó gyerekekkel – telne meg.
 
A felújítást két év alatt nyélbeütnék, de a pályázati elbírálás mellett több akadálya van. Nem kezdhetnek hozzá, amíg nem újítják meg a teret övező udvarterek víz- és csatornahálózatát, amelyre kötöttek ugyan egy kétmillió lejes szerződést a fejlesztési minisztériummal, de egyetlen kivitelező sem jelentkezett.
 
 
A főtér köré épített, 19-20. századi házak kapui egy-egy utcának a végei, ez a megoldás egyedi Kelet-Európában, az udvarterek országos műemléki védettséget élveznek. A városban 72 ilyen udvartér létezik.
 
A főtér felújításának látványtervét kézdivásárhelyi fiatalok készítették, jegyzi meg az önkormányzat Facebook-posztja.

Hirdetés