Kivesézik a román jogállamiság helyzetét az Európai Parlamentben

Viorica Dăncilának izgalmas hete lesz: hétfőn a Libe-bizottságban, szerdán Strasbourgban, az EP plenáris ülésén lesz téma Románia.
Hirdetés

Hétfőn Románia kerül napirendre az Európai Parlament Libe-bizottság (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság) ülésén, melyen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is részt vesz. A 19:30-kor kezdődő találkozón a romániai jogállamiság helyzetéről, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról (MCV) szóló tavalyi jelentésről, és a Velencei Bizottságnak a román igazságügyi reformot elmarasztaló előzetes jelentéséről egyaránt szó lesz.

Az Európai Parlament szerdán esedékes strasbougi plenáris ülésén, amelyre Viorica Dăncilă kormányfő is hivatalos, szintén téma lesz a romániai jogállamiság. Az elmúlt héten Dăncilă a legtöbb európai párttömörülés vezetőivel tárgyalt. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a találkozó után aggodalmának adott hangot, mert Romániában nyomás nehezedik a korrupció elleni harcra és a független igazságszolgáltatásra.

Bár Viorica Dăncilă a vita kapcsán Brüsszelben még azt mondta, a kormány hajlandó tárgyalni az uniós intézmények képviselőivel, és továbbra is elkötelezett a demokratikus alapelvek és értékek mellett, pénteken Bukarestben úgy nyilatkozott, hogy a romániai jogállamiságról szóló vita egy fals politikai téma.

A vitát a Zöldek EP-frakciója kezdeményezte az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetések apropóján.

Hirdetés