A SRI már messze nem fülel annyit

Amióta az ügyészségek nyilvánosságra hozták és felmondták a SRI-vel kötött megállapodásokat.
Hirdetés

Az igazságügyi intézményekkel kötött együttműködési megállapodások felmondása óta hetven százalékkal csökkent a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által végzett lehallgatások száma – nyilatkozta szombaton az Agerpres hírügynökségnek a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság alelnöke, Marian Cucşa.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője úgy véli, felelősségre kellene vonni mindazokat, akik közreműködtek a SRI és az ügyészségek közötti megállapodások létrejöttében, és ezzel hozzájárultak „románok milliói jogainak és szabadságainak megsértéséhez”.

Az ALDE-s képviselő rámutatott, a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottságban a téma kapcsán tartott meghallgatások során kiderült, hogy a ’90-es évektől mostanig több mint ötszáz megállapodás köttetett a SRI és különféle intézmények között. A legtöbb ilyen egyezményt 2004 és 2016 között írták alá, és ebben az időszakban jöttek létre az igazságügyi intézményekkel kötött megállapodások is.

„Van egy nemzetbiztonsággal kapcsolatos törvényi keretünk, amely 1992-ből való, így nem képes megfelelő választ adni a 2018-as kockázatokra és fenyegetésekre, ezért módosítjuk a jogszabályt, és a jelenlegi kockázatokhoz, fenyegetésekhez igazítjuk, hogy kizárólag a törvényi előírások, nem titkos és rejtett megegyezések alapján járjanak el” – tette hozzá Cucşa.

Hirdetés