Băsescunak most éppen nem tetszik, hogy a magyar diákoknak esélyük van rendesen megtanulni románul

Teli szájjal gyalázza a kormányt, amiért visszavonta a román nyelv tanulását a magyar diákok számára kínszenvedéssé változtató rendeletet.
Hirdetés

Emlékeznek még arra a  Traian Băsescu nevű volt államfőre, aki elnöki mandátuma idején rendszeresen járt a magyarlakta vidékekre, és – legalábbis szóban – számos gesztust tett a magyarok felé? Például 2007 augusztusában, amikor Kovászna városában arról beszélt: a magyar gyerekek számára idegen nyelvként kell tanítani a románt, hiszen ha ugyanúgy kezelik őket, mint a román anyanyelvű diákokat, akkor az életben nem fogják rendesen megtanulni a nyelvet.

Băsescu ezzel az elnökválasztáson és a menesztéséről szóló népszavazásokon is begyűjtötte a magyarok szavazatait, majd elnöki mandátumának lejárta után – mint aki jól végezte dolgát – új pártja, a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben, szenátorként felpattant a soviniszta rollerre, és ott magyarozik teli szájjal, ahol éri.

 
Mint például most, annak kapcsán, hogy a kormány az RMDSZ követelésére visszavonta azt a miniszteri rendeletet, amely zömmel román anyanyelvű szaktanárokra bízta a román nyelv és irodalom oktatását a kisebbségi elemi iskolákban, szavatolva ezzel, hogy a diákok és a tanárok ne értsék egymást, így előbbiek képtelenek legyenek megtanulni románul.
 
Nos, a volt elnök szerint ez jó intézkedés volt, mivel a középfokú végzettséggel rendelkező, magyar iskolákban felkészített tanítók közül sokan nem ismerik kellőképpen a román nyelvet. 
 
„Ez azonban felbőszítette az RMDSZ-t, amely a PSD-vel karöltve agresszív romántalanító és elmagyarosító kampányt folytat a magyar kisebbség lakta régiókban. Elég volt, hogy az RMDSZ kezdjen el fenyegetőzni, és a nemzet áruba bocsátója, Dragnea, ráparancsolt Dăncilára, hogy vonja vissza a 2018/9-es rendelet vonatkozó cikkelyét. És a szövegrészt, amely azt szorgalmazta, hogy az ország minden állampolgára tanulja meg a román nyelvet, azonnal törölték”
 
– írta egy pénteki Facebook-bejegyzésben.
 
Ebben a volt államfő rámutat, „centenáriumi évben gyalázat eladni a román nyelvet”.
 
 
„Dragnea számára Románia egy piaci standdá vált, amelyen azt írja, hogy Itt minden eladó, kezdve a földgáztól a hadi felszereltségen át a miniszteri tisztségekig és a román nyelvig” – fogalmaz Traian Băsescu.
 
Akiről a következetesség szobrát a jelek szerint továbbra sem lehetne megmintázni, a magát aprópénzért – vagy szavazatokért – eladó, pofátlan balkáni politikusét viszont annál inkább.

Hirdetés