MOGYE: tiltakozásba kezdtek a magyar tagozat bedarálása miatt aggódó pedagógusok

A magyar tagozat képviselői ellenzik az egyetemi fúziót, és a magyar nyelvű oktatás hosszú távú biztosítását sürgetik.
Hirdetés

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) választott és kinevezett magyar tisztségviselői felfüggesztik vezető tisztségeik betöltését és nem vesznek részt az intézmény szenátusának csütörtöki ülésén sem az ellen tiltakozva, hogy a kormány már a most kezdődő tanévtől egyesítette a MOGYE-t és a Petru Maior Egyetemet, és létrehozta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemet (MOGYTTE).

A magyar tagozat vezetőtanácsának csütörtöki közleménye szerint a magyar vezetők mindaddig nem töltik be a tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Ugyanakkor jövő hétre további tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

A pedagógusok a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépésként értékelik, hogy a két egyetem szenátusa által – a magyar tagozat akarata ellenére – megszavazott egyetemegyesítést a kormány már idei hatállyal jóváhagyta annak ellenére, hogy a fúziónak a következő,2019/2020-as tanévtől kellett volna megtörténnie.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője a magyar közmédiának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „gőzerővel folyik a bedarálásunk, amivel nem érthetünk egyet”.

Mint ismeretes, a MOGYE és a Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án határozott az utóbbi bekebelezése útján történő egyesülésről. A MOGYE magyar tagozata a szenátus üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést, ebben ugyanis a magyar tagozat elsorvasztásának újabb lépését látták.

Hirdetés