Az egész román kormányt alaposan megdorgálta a német nagykövet

Amiért egyes kormánypárti politikusok sportot űztek a romániai német közösség gyalázásából.
Hirdetés

Nem hagyta szó nélkül Németország bukaresti nagykövete, hogy az utóbbi hetekben a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezető politikusa is azzal akart rúgni egyet a német származású Klaus Iohanis államfőn, hogy simán lenácizta a németek érdekeit képviselő szervezetet.

Cord Meier-Klodt szerint az egész román kormánynak nyilvánosan el kellene határolódnia a német kisebbség elleni gyalázkodástól.

A nagykövet egy olyan pódiumbeszélgetésen fejtette ki ezt a nézetét, amelyet Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriuma alkalmából a romániai német kisebbség szerepéről tartottak a bukaresti központi egyetemi könyvtárban. 

Kijelentette: a kisebbségek a híd szerepét töltik be Románia és az anyaországaik között. Megemlítette: a német kisebbség megtisztelőnek érezte ezt a hídszerepet.

„Éppen ezért teljesen megengedhetetlenek azok a gyalázkodó kijelentések, amelyeket magas rangú politikusok a német kisebbségre nézve tettek”

–  mondta a nagykövet. 

Cord Meier-Klodt hozzátette: hasznos lenne ha az egész kormány nyilvánosan elhatárolódna ezektől a gyalázkodásoktól, mert ez nemcsak a német közösség számára, hanem mindenki számára fontos. 

Hirdetés

A nagykövet azt is megjegyezte: Románia szerencsésen átvészelt egy óriási kihívások és szörnyű katasztrófák jellemezte évszázadot,

mindezt egységes, többnemzetiségű, több kultúrának otthont adó, több nyelvű, több vallású, a változatosságban egységes országként tette, mint „egy korai kis Európa”.

Szeptember elején a nemzeti kisebbségek tiltakozását váltotta ki Darius Vâlcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekben érintett tanácsadója, aki az egyik közösségi portálon egy kisfilmet tett közzé, amely náci szervezetként mutatta be a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), és Hitler-bajusszal mutatta Klaus Iohannis államfőt, a fórum korábbi vezetőjét. 

A német fórum náci identitásának a gondolatát augusztus végén Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, a PSD szenátora vetette fel. Pop a közösségi oldalán egy, a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per iratait is közölte állítása alátámasztására. Az iratok szerint a Klaus Iohannis által vezetett német fórum nagyszebeni szervezetének elnöke a szintén Iohannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte annak az egykori Romániai Német Népcsoport szervezetnek a vagyonáért, melyet náci szervezetté nyilvánítottak. Ítéletében a nagyszebeni bíróság elismerte, hogy a Romániai Német Demokrata Fórum az egykori Romániai Német Népcsoport jogutódja. A jogerőssé vált ítéletet az ügyészség kérésére 2012-ben felülvizsgálták, ám rendelkezését a Gyulafehérvári Táblabíróság sem változtatta meg. 

Teodor Meleșcanu külügyminiszter a román nagykövetek éves értekezletén Heiko Maas német külügyminiszter jelenlétében hangsúlyozta a romániai német kisebbség jelentős szerepét a modern román állam megteremtésében, és elhatárolódott a német kisebbséget rossz fényben feltüntető kijelentésektől. 

 

Hirdetés