Újabb korrupciós vádat emeltek a polgármester ellen, aki a cellából nyert választást

Cherecheș pénzt kért és kapott azért, hogy piritszállítmányokat engedjen át Nagybánya útjain.
Hirdetés
Vádat emelt a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Cătălin Cherecheș ellen egy öt éve történt megvesztegetési ügyben, összeférhetetlenség miatt, hamis nyilatkozat és a választók korrumpálása miatt. 
 
A DNA közleménye szerint Cherecheș polgármesterként 2013-ban több ízben pénzt kért, kapott, és fogadott el három üzletembertől (akik egy közvetítővel együtt szintén vádlottak az ügyben) azért, hogy engedélyezze piritet szállító, nagy tömegű teherautók áthaladását Nagybánya útjain az állomásig.
 

A kenőpénz összesen 150 ezer dollár volt,

amit az egyik üzletember, Marco Wermelinger két szponzorszerződéssel fedett le. Az egyiket a polgármesteri hivatallal kötötte 60 ezer dollár értékben, a másikat a nagybányai női kézilabdacsapattal 90 ezer dollár értékben – áll a DNA közleményében. Eszerint az utóbbiból 50 ezer lejt utaltak egy, a polgármester ellenőrizte céghez kommunikációs kampány ellenértékeként.
 
Ugyanebben az időszakban a polgármester több mint tízezer lejt kért és 12 ezer lejt fogadott el két másik üzletembertől szintén nagy tömegű teherautók áthaladási engedélyéért. Ezt szintén a női kézicsapatra írt szponzorszerződéssel fedték volna le, de nem írták végül alá, mert 2013. június 18-án megindult a nyomozás az ügyben.
 

Céget vezetett képviselőként, majd polgármesterként

2011 első öt hónapjában még parlamenti képviselőként, majd polgármesterként Cătălin Cherecheș ezekkel a tisztségekkel összeférhetetlen kereskedelmi tevékenységeket végzett, állítja a DNA: meghatalmazott céggondnokként szerződéseket tárgyalt le és kötött meg, számlákat állított ki, stb.
 

Hazudott a vagyonbevallásában

2013 és 2018 között vagyoni helyzetét a valóságnak nem megfelelő módon mutatta be a polgármester – erről további részletek nem szerepelnek az ügyészségi közleményben.
 

Megyei pártelnököt akart lefizetni

Az ügyészek azt is felróják, hogy a 2012-es önkormányzati választásokat megelőző kampányban Cherecheș 17 ezer eurót és ötezer lejt ajánlott fel egy politikai párt megyei elnökének, hogy az buzdítsa pártjának választóit arra, hogy Cherecheșre szavazzanak a polgármesterválasztáson. Az ügyészek zárolták a polgármester több ingóságát és ingatlanát, jegyzi meg a közlemény.
 

A cellából nyert választást

Cătălin Cherecheș, aki Erdély leginkább badass polgármestereként akar nyugdíjba – vagy esetleg börtönbe – vonulni, nemcsak a 2012-es polgármesterválasztást nyerte meg, hanem elsöprő többséggel, 70 százalékkal a 2016-ost is. Ekkor ráadásul épp fogdában, előzetes letartóztatásban ült egy azóta is zajló korrupciós ügyben.

Hirdetés