Magyarország, Oroszország trójai falova Európa szívében

Már megint jól kiakadtak a felvilágosult román elemzők. Orbán Viktor nem ment el a bukaresti Három Tenger csúcstalálkozóra! Hogy merészelt?
Hirdetés

Orbán Viktor kormányfő Moszkvába látogat, Áder János elnök a budapesti repülőtéren ragad, mert az elnöki gépbe beleütközött egy ellátójármű. Ezzel mentegetőztek Magyarország vezetői azután, hogy nem vettek részt a nagy bukaresti csúcstalálkozón, mely 12 közép- és kelet-európai államot fogott össze egy nagy gazdasági és politikai jelentőségű rendezvényen. Magyarország bojkottja egyedi volt, és mindenki felfigyelt rá.

A Cotroceni-palotában lezajlott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozó fő célja egy gazdasági és politikai alternatíva felépítése Oroszország és Kína közép- és kelet-európai előretörésével szemben.

Peking és Moszkva szirénéneke egyre több korrupt vagy tekintélyelvű vezetőt elcsábít a térségben,

akik azonnali haszonért cserébe készek elzálogosítani országaik jövőjét.

Az AEÁ, melyet két évvel később Németország is követett, megértették a veszélyt és – Lengyelország és Horvátország kezdeményezésére – egy olyan mechanizmus felállítása mellett döntöttek, mellyel 12 Fekete-, Balti- és Adria-tenger környéki állam összekapcsolódik és együttműködik nagy gazdasági projektekben. Nehéz vállalkozás – 12 bonyolult történelemmel, néha ellentétes érdekekkel rendelkező államról van szó, de ez annál inkább fontos, tekintettel az Oroszország és Kína irányából tapasztalható ostromra. Ezen a héten pedig éppen azért gyűlt össze az összes térségbeli fontos térségbeli vezető Bukarestben, hogy beindítsák az első közös projekteket és elindítsanak egy regionális befektetési alapot.

Magyarország újra kijátszotta az EU-ellenes kártyát. Vagy oroszpártit.

A magyar állam vezetői semmibe vették a szomszédos államok kezdeményezését, de az AEÁ-t és az Európai Bizottságot, a bukaresti esemény politikai szponzorait is. Sikerült távol maradniuk egy államfők, kormányfők, az Európai Bizottság vezetője, az amerikai energiaügyi miniszter és a német külügyminiszter által megtisztelt eseményről.

Orbán Viktor – minő véletlen – pont a bukaresti csúcstalálkozójára tette moszkvai látogatását. Orbán Moszkvából jelentette be, hogy támogatja Oroszország nagy energetikai projektjeit, pontosan azokat, melyek fenntartják a politikai szagú orosz gáztól függést. Orbán gyakorlatilag fittyet hányt az egész energiával kapcsolatos európai és amerikai politikának. De facto már két éve ezt teszi a térségbeli gázvezetékek összekapcsolásáról szóló stratégiai BRUA-projekttel, amelyet folyamatosan szabotál Oroszország érdekében.

Nem találhatott volna Orbán más időpontot a moszkvai látogatására?

Persze, hogy találhatott volna, de ő is, Putyin is azt akarták jelezni, hogy az EU már elvesztette a vonzerejét. Érdekes részlet: Orbánt a propagandafőnöke kísérte el Moszkvába, ami kérdéseket vet fel a kremli médiamanipulációk vörös vonalaival való jövőbeni koordinálást illetően.
Nem találhatott volna Áder János más megoldást arra, hogy Bukarestbe érjen, ha a repülőjébe tényleg belement egy budapesti kétbalkezes a budapesti repülőtéren? (Talán, ha Romániában lenne rendes autópálya, akkor elérhetett volna, de így… – a szerk.) Úgy gondolom, Magyarország olyan állam, mely képes ilyen megoldásokat találni.

Magyarország valójában azt akarja jelezni, hogy rést üt az európai arcvonalon. Az Európai Parlamentben lezajlott kemény szavazás után, mely elindította a 7. cikkely alapján történő büntetési eljárást, Orbán minden általa leadott jelzés szerint elindult az EU szétveréséhez vezető visszafordíthatatlan úton. Nem az EU-ból kilépésről van szó, mint Nagy-Britannia esetében, hanem az európai szolidaritás szétveréséről.

Amúgy határtalan a magyar vezető cinizmusa.

Hirdetés

Az az ember, akinek a védelme alatt a magyar mogulok több milliárd eurót csalnak el az EU-s alapokból, négyszemközt köszönetet mond az európai vezetőknek, mert keményen támadják és ezzel exponenciálisan növelik odahaza a bizalmi indexét.

Ezzel a vezetéssel Magyarország elveszett Európa és az AEÁ számára. Már nem szövetséges, nem partner, nem klubtárs, hanem a Kreml által egy már legyengült testbe befecskendezett vírus.

Románia számára az a legnagyobb veszély, hogy Orbán modellje Bukaresten vagy a térségben is követőkre talál. A 7. cikkely aktiválása lesz a teszt, amikor megtudjuk majd, hogy Lengyelországon kívül lesz-e még valaki, aki az EU ellen és Magyarország mellett szavaz.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés