Ön szerint mert-e az RMDSZ markáns álláspontra helyezkedni a népszavazás kapcsán?

Na ugye...
Hirdetés

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának pénteki ülésén megszületett a szövetség álláspontja az október 6-7-i alkotmánymódosító népszavazás kapcsán.

Aki azon izgult, hogy jaj, vajon mi lesz, ha az RMDSZ netán határozottan kiáll vagy a férfi-nő konfigurációjú házasság mellett vagy ellene, most megnyugodhat. A szövetség nem vállalta nyíltan egyik viszonyulást sem és a legkényelmesebb utat választotta: döntsenek az emberek értékrendjük szerint. Ezzel pedig két legyet hagyott repülni egy csapás elhagyásával: nem váltja ki sem a konzervatív szavazóközönség haragját, de azzal sem lesz (egyértelműen) vádolható például nyugat-európai kancelláriákból, hogy homofób lenne.

Azzal viszont, hogy részvételre buzdítja a szavazóit, azok értékrendjét ismerve, mégiscsak értésünkre adja, melyik oldalán állna a kérdésnek, ha határozott álláspontra helyezkedne.

És innen nézve már csak üres frázis az, ahogyan a közleményben fogalmaznak: „A különböző véleményeknek egymás mellett el kell férniük, ez a transzilván örökségünk része, ami az erdélyi társadalmat mindig is jellemezte.”

Vagyis: demokrácia van, jóccakát.

Hirdetés