Megérkeztek a Facebook-logóra emlékeztető egyesülési emlékmű első darabjai

December 1-ig nemcsak az emlékművet kell felállítani, hanem egy 131 méteres hidat is. Igen, az Egyesülés Hídját.
Hirdetés

Megérkeztek felállításuk helyszínére, a gyulafehérvári Egyesülés Parkba az 1918. december elsejei nagygyűlésnek emléket állító köztéri alkotás első elemei – tudatja a helyi Unirea hírportál.

A húsz méter magas emlékművet Mihai Buculei szobrász tervezte, és egy tíz évvel ezelőtti pályázaton választották ki. A látványterv szerint az alkotás két, lefele fordított, felül összekapcsolódó, keskeny U betűt formáz, amely az összekapcsolódás miatt emlékeztet a Facebook-logó f betűjére:

Az egyesülési emlékmű látványterve

A kép forrása az alba24.ro

Hirdetés

Az emlékművet a szerződés szerint november 26-ig fel kell állítani, hogy a park már készen fogadja a december elsején centenáriumot ünnepelni érkezőket. Addig a parkot is rendbe kell tenni: az építkezéshez már eltávolították a köztéri bútorokat, megásták az emlékmű alapját, a felállítás után pedig újraépítik az ösvényeket, a zöld övezeteket úgy, hogy 4440 négyzetméternyi, ünnepségek megtartására alkalmas teret is kialakítanak. 

Megépítik a 6,35 méter széles és 131 méter hosszú Egyesülés Hídját, amely a tervek szerint az egyesülési emlékművet köti össze az ortodox koronázási katedrálissal. Az emlékműnek helyet adó teret közúttal és járdával veszik körbe.

Hirdetés