Kelemen Hunor szülőfalujában harapott meg embert a medve

Egy kerépárost kergetett meg a kukoricás mellett, amelyben nyolc medve tanyázott.
Hirdetés

Könnyebb sérüléseket szenvedett az a 47 éves férfi, akire szerda délután támadt egy elmondása szerint nagy termetű barnamedve Csíkkarcfalván.

A karcfalvi illetőségű férfi harapott sebekkel került be a csíkszeredai sürgősségi kórházba, ahol a fertőzőosztályra küldték, hogy megkapja az ilyenkor esedékes oltásokat. Combján és fenekén szenvedett horzsolásokat, nagyobb beavatkozásra nem volt szükség, nyilatkozta Kacsó Jolán sürgősségi főorvos az Agerpres hírügynökségnek.

A férfi a Borboly Csaba tanácselnök Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta, kerékpáron tartott hazafelé Karcfalván, amikor egy kukoricásból négy medve jött elő. Három azonnal vissza is fordult, a legnagyobb azonban elindult felé, aki az ijedtségtől elesett, a medve pedig hátulról a combjába harapott. Mikor a férfi megfordult, és szembehajította a biciklijét a medvével, az állat visszaszaladt a kukoricásba, ahol a férfi szerint összesen nyolc medve volt épp.

Hargita megye tanácselnöke azért is mediatizálja ennyire a medvetámadásokat, hogy minél erősebb nyomást gyakorolhasson Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterre a medveállományt kordában tartó kilövési engedélyekért. A medvevadászatot még a Cioloș-kormány minisztere függesztette fel 2016-ban, azóta egyre több ember és háziállat esik medvetámadás áldozatául Hargita megyében.

Hirdetés

Most Borboly azt kérte a minisztériumtól, értékeljék újra azokat a felcsíki kéréseket, amelyeket a napokban negatívan véleményezett a szaktárca, és ebben az esetben is sürgős beavatkozásként hagyják jóvá a medve kilövését. 

„Felvettük a kapcsolatot az érintett vadásztársulással, amely ma este kiszáll a helyszínre, holnap reggel pedig benyújtják a szükséges iratcsomót a veszélyes medve kilövésére. Itt van az ősz, ezért az elmúlt évek tapasztalatai szerint ebben az időszakban megszaporodnak a kukoricások környékén a medvetámadások” – idézi Borboly Csabát a megyei tanács közleménye. A tanácselnök szerint megelőzési kvótára van szükség az életveszélyes medvetámadások csökkentése érdekében.

Hirdetés