Ennyibe kerül a melegházasság elleni népszavazás megszervezése

Nem garasoskodik a kormány.
Hirdetés

Alaposan a zsebünkbe nyúl a kormány a család fogalmának meghatározását módosító népszavazás megszervezéséhez: kormányzati források szerint a referendum mintegy százmillió lejbe kerül majd.

A Mediafax hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a kabinet előrelátó volt, és a legutóbbi költségvetés-kiegészítéskor már el is különítette az összeget.

Mint ismeretes, az alkotmánybíróság hétfőn hagyta jóvá a polgári kezdeményezés nyomán elfogadott alkotmánymódosítást, amelynek célja, hogy a család meghatározásának módosítása révén ellehetetlenítse az azonos neműek közötti házasságot.

A kezdeményezés a Koalíció a családért indította három éve, a kormánypártok október 7-re hirdették meg a népszavazást, bár megtörténhet, hogy kétnaposra hosszabbítják majd meg a referendum időtartamát.

A taláros testület többsége úgy találta, nincs alkotmányos akadálya annak, hogy az alkotmány 48-as cikkelyét – amely a családot úgy határozza meg, mint ami a házastársak kölcsönös beleegyezésével történt házasságán és egyenlőségén alapul – úgy módosítsák, hogy a család egy férfi és egy nő kölcsönös beleegyezésével történt házasságán és egyenlőségén alapul.

A kezdeményezésért egyházi támogatással 3 millió aláírást gyűjtő Koalíció a családért civil tömörülés többször hangsúlyozta, hogy nem az egyszülős vagy az özvegyen maradottak családjának alkotmányos védelmét szeretnék csökkenteni. Kampányanyagaikból kiderül, hogy egyszerűen a melegházasság alkotmányos tiltását szeretnék elérni.

Hirdetés

A romániai jogrend, a polgári törvénykönyv egyébként sem teszi lehetővé az azonos neműek házasságát, sőt az azonos neműek külföldön kötött házasságát vagy bejegyzett élettársi kapcsolatát sem ismeri el. Így ennek az alkotmánymódosításnak – amennyiben érvényes lesz a népszavazás, és a parlament is beleírja majd az alkotmányba – nem lesz közvetlen jogi hatálya, nem változtatja meg a hazai törvényeket és szokásokat. Azt biztosítja, hogy később se lehessen az azonos neműek házasságát bevezetni a polgári törvénykönyvbe.

 

 

 

Hirdetés