Mi folyik Hargita megyében?

Úgy öntik az építkezési hulladékot a Nagy-Küküllő partjára, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna.
Hirdetés

Alig telt el egy hét azóta, hogy egy hídépítés során cementtel szennyeződött a Nagy-Küküllő, ami miatt tömeges halpusztulás következett be a folyó Deság és Fenyéd közötti szakaszán, máris újabb szennyezési esetről számol be a Székelyhon. Ezúttal Székelyudvarhely határában, az egyik Nagy-Küküllőt tápláló patak medrébe öntöttek nagy mennyiségű építkezési hulladékot ismeretlen tettesek. A cementtel kevert földre hasonlító hulladék ugyan beszennyezte a patakot, a folyót azonban nem érte el – írja a portál.

A patak mintegy negyven méter hosszan szennyeződött a körülbelül öt köbméternyi, vélhetően cementet is tartalmazó massza által. A portálnak nyilatkozó szakemberek szerint minél sürgősebben lépni kell, nehogy a folyó is beszennyeződjön. Az ügyben a polgármesteri hivatal hivatott intézkedni, mivel a szennyezés nem érte el a folyót, és a patak rövidebb öt kilométernél. A Hargita Megyei Környezetőrség vezetője, Balla Izabella arra hívta fel a figyelmet, hogy feltűnően sok hasonló problémáról kapnak jelentést Udvarhelyszékről, ami aggodalomra ad okot.

Az elkövetőket a térfigyelő kamerák segítségével próbálja beazonosítani a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség. Sejtéseik szerint a hulladékot egy cég megbízottjai vihették a helyszínre. Amennyiben sikerül kézre keríteni az elkövetőket, a büntetés mellett a hulladék eltakarításának  költségeit is ki kell fizetniük.  A bírság értéke cég esetén 20–40 ezer lej közötti összegre tehető, ha pedig természetes személy az elkövető, akkor 1000–2000 lejes büntetésre számíthat.

Hirdetés