Fotók: Mészáros Tímea
a kő marad
Szerző: Mészáros Tímea
2018. szeptember 16. vasárnap, 16:45
A kastély újonnan kialakított kőtárát régészeti leletekkel egészítették ki, így például a Bánffyak által használt lábasok, éjjeli edények, kályhacsempe-töredékek, illatszeres üvegcsék egyaránt megtekinthetőek. Mutatjuk.

Újragondolta és új megvilágításba helyezte a bonchidai Bánffy-kastély múltjához kapcsolódó kőemlékeket a Transylvania Trust Alapítvány. Barokk szobrok, díszurnák, reneszánsz kerettöredékek és a régészeti ásatások során talált leletek leltek új otthonra a kastély bejárata mellett, a Kapuépületben kialakított lapidáriumban, melyet egy alkotóműhely keretében a Transylvania Trust Alapítvány és az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársai, építészmérnökök, művészettörténészek valamint képzőművészek közösen terveztek meg. Az alkotóműhelyt egyébként a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.

Az őszi naplemente fényei a Bánffy-kastély Kapuépületén, melyben a kőtár is megtalálható.
 

A Bánffy-kastély romantikus homlokzata előtt Marcu Felix-Florint, az Erdélyi Történeti Múzeum igazgatóját (középen) kaptuk lencsevégre, aki a kőtár megnyitóján is felszólalt.


Az erdélyi Versailles-ként emlegetett kastélykomplexum viharos története folytán az egykoron gazdagon díszített falak és homlokzatok elemeinek többsége darabjaira hullott, a romok alól kibányászott értékes szobor- és épületmaradványokból állt össze a lapidárium gyűjteménye. Mindegyik kiállított darab sajátos történettel bír, melyet a látogató is megismerhet a leírásokból, hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla alapítványi elnök a lapidárium szombat délutáni avatóján. A projekt egyik tanulsága, hogy minőségi ugrást jelenthet, ha a történészek vagy régészek mellé más szakemberek csatlakoznak, hiszen ezátal nemcsak szakmailag kiválóvá, de emberközelivé is tehető egy kiállítás. Másrészt pedig bebizonyosodott, hogy egy értékes kiállítás létrehozása a kastély teljes felújításának hiányában is megugorható.
 

Weisz Attila művészettörténész, Hegedüs Csilla alapítványi elnök és Arnold Knall, az Atelier MASS építészmérnöke.


A projektben szerepet vállaló szakemberek a megnyitón. 

Az üresen maradt polcok is jelzik, hogy a lapidárium bővítését folytatni fogják, várhatóan az Erdélyi Történeti Múzeum is a kastély rendelkezésére bocsátja néhány fennmaradt szobormaradványát. Mint ismeretes, a kommunizmus idején számos bonchidai szobrot Kolozsvárra szállítottak, ezeket ma a Francia Kulturális Intézet udvarán és a Történeti Múzeumban őrzik.

A barokk szoborgaléria a kastély legértékesebb fennmaradt emléke. A szobrokat a 18. század közepén Johannes Nachtigall faragta az antik költő, Ovidius Átváltozások című művéből is inspirálódva.


A díszurnák – a Láng és a Dáma – egy kolozsvári régiségboltból kerültek elő, ahonnan a rendőrség segítségével sikerült visszaszerezni, tudtuk meg Weisz Attila tárlatvezetésén.
 

17–18. századi kályhacsempe-töredékek, melyeket a régészeti ásatások során találták.

Ez a csempetöredék is egy kályhából származik.
 

A Bánffy-család által használt éjjeli edény mindenre kiterjedő igényességről tanúskodik.
 

Barokk stílusjegyeket mutat a főépület bejárata feletti erkélyt tartó oszlop kompozit fejezete is, mely az 1780-as években készült Johann Eberhard Blaumann építész vezetésével.

A késő reneszánsz stílusában gazdagon díszített kerettöredékek a kastély legimpozánsabb darabjai.


Az újonnan kialakított lapidáriumot szombat délután mutatták be a közönségnek, mely napon eleve nagy volt a nyüzsgés a klasszikuszenei Bánffy Music Day programjainak köszönhetően.   

A kastély naponta 10 és 20 óra között látogatható, érdemes időt szánni az alapos feltérképezésére, nem csak az Electric Castle fesztivál idején...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28159
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.