Beüzemelik a lakosságot vészhelyzetre figyelmeztető telefonos rendszert

Az életmentőnek szánt projekt kivitelezése hatmillió euróba került.
Hirdetés

Szombat reggel óta elérhető az a www.ro-alert.ro honlap, amelyen megtalálhatók a lakosságot vészhelyzet esetén figyelmeztető vadiúj, úgynevezett RO-ALERT rendszerrel kapcsolatos információk, a tesztelési időszak hétfőn, szeptember 17-én kezdődik el országszerte. 

 A veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek, terrortámadások esetén vagy más, a lakosságot fenyegető helyzetekben használandó RO-ALERT rendszer kialakítása hozzávetőlegesen hatmillió euróba került, hasonlót alkalmaznak Hollandiában, Lettországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben is.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (DSU) vezetője, Raed Arafat államtitkár elmondta, a honlapon elérhetők a RO-ALERT rendszerrel kapcsolatos tudnivalók, beleértve a működéséhez szükséges telefonbeállításokat, a DSU-alkalmazás telepítésének módját, a rendszerrel kapcsolatos gyakori kérdések válaszait is.

„Kérjük az embereket, ha még nem tették meg, végezzék el telefonjukon a szükséges beállításokat, hogy kapják meg a figyelmeztető üzeneteket, és értsék meg, hogyan működik a rendszer” – mondta a DSU vezetője. Hangsúlyozta, a teszteléseket követően a RO-ALERT rendszert kizárólag nagyon súlyos helyzetekben fogják használni. 

Hirdetés

 

 

Hirdetés