Bukaresti félelmek: Lengyelország és Magyarország után Romániát is pellengérre állíthatja az EU

Az igazságszolgáltatás helyzete miatt Romániával is elégedetlenek.
Hirdetés

Lengyelország és Magyarország után Románia ellen is eljárás indulhat a jogállamiság megsértése miatt – legalábbis egyesek ettől tartanak Bukarestben az igazságszolgáltatás körüli állandó politikai huzavona kapcsán. 

Annak apropóján, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadta a Magyarországot elmarasztaló Sargentini-jelentést, és ezzel elindította az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárást az uniós alapértékek megsértése miatt, Cristian Diaconescu volt igazságügyi és külügyminiszter kongatta meg a vészharangot, jelezve: a következő Románia lehet a sorban.

Diaconesci a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva emlékeztetett: Magyarország elmarasztalása után októberben a jogállamiság romániai helyzetének európai parlamenti megvitatása következik.

A kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Pártból (PSD) kiszorult, és a hírtelevíziókban külpolitikai szakértőként gyakran megszólaltatott Diaconescu úgy vélte: a bukaresti kormánynak nagyon oda kellene figyelnie arra, ami Magyarországgal történt. Szerinte ugyanis a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritika jelentős hányada Romániára is érvényes. A volt miniszter szerint a Sargentini-jelentésnek a jogállamiságra, az állampolgári szabadságjogokra, az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó részében Magyarországot Romániára lehetne cserélni, és a kritika érvényes maradna. 

Cristian Diaconescu szerint ha Bukarest nem veszi figyelembe azokat a minden csatornán érkező figyelmeztetéseket, amelyek az igazságszolgáltatás elleni politikai támadások miatt érik, akkor Lengyelország és Magyarország sorsára juthat. A külpolitikai szakértő úgy vélte, hogy mind Lengyelország, mind pedig Magyarország befolyása sokkal erősebb Brüsszelben, mint Romániáé, és ennek ellenére sem tudták elkerülni az Európai Parlament elmarasztalását.

Hirdetés

Az MTI emlékeztet: az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt tavaly decemberben megindította az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti, eddig nem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Az Európai Parlament idén márciusban elfogadott állásfoglalásában üdvözölte a lépést.

A volt miniszter azt is megemlítette, hogy nem látja, ki tudná megvédeni az Európai Parlamentben a bukaresti kormány álláspontját.

Az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája a zöldek csoportja kezdeményezésére döntött arról augusztusban, hogy az erőszakba torkollott augusztus 10-i bukaresti kormányellenes tüntetés kapcsán az EP októberben vitát szervez a romániai jogállamiság helyzetéről.

 

Hirdetés