Közjegyző lenne az igazságügy-miniszter, az ügyészség nyomoz az ügyben

Feljelentést tettek az ügyben, annak alapján vizsgálódnak.
Hirdetés

Tudorel Toader igazságügy-miniszter ugyan, de ő sem úszta meg, hogy bűnvádi vizsgálat induljon egy ügyben, amelyben nem csupán érintett de egyenesen főszereplő: a legfőbb ügyészség azt vizsgálja, törvényesen járt-e el a miniszter, amikor felkérte a Közjegyzők Egyesületét, hogy nevezzék ki őt közjegyzővé. 

A legfőbb ügyészség kedden este pontosított: nem személyesen Toader ellen nyomoznak, csak azt vizsgálják, törvényesen zajlott-e az eljárás. Az ügyészség nem önszorgalomból indított nyomozást, hanem egy feljelentés alapján, amely hivatali visszaélés gyanújára hivatkozik, illetve arra, hogy egy közfeladatot ellátó személy arra használta fel tisztségét, hogy valakit jogosulatlan előnyhöz juttasson. A miniszter szerint azonban minden rendben van, és tökéletesen törvényesen járt el.

Mint az Antena 3 hírcsatornának elmondta, az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény alapján fordult a közjegyzői egyesültehez, amely kimondja: mandátumuk lejártával az alkotmánybírák kérésükre közjegyzőként vagy ügyvédként tevékenykedhetnek, és ehhez nem szükséges vizsgázniuk. Azt is elmondta, hogy a közjegyzővé való kinevezés mellett kérte azt is, hogy függesszék fel az erről szóló döntés hatályát, mivel ellenkező esetben miniszterként összeférhetetlenségben lenne. 

Hirdetés