Nem tetszik a legfőbb ügyésznek a titkolózás az augusztus 10-i tüntetés szétverése kapcsán

Augustin Lazăr feloldaná a csendőrrohammal végződött tüntetésről szóló jelentés titkosítását.
Hirdetés

Burkoltan beszólt a belügyminisztériumnak Augustin Lazăr legfőbb ügyész az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen történt incidensek kapcsán.

Lazărt pénteken arról kérdezték az újságírók, miért halad ilyen lassan a nyomozás az ügyben. A legfőbb ügyész pedig közölte: azért, mert a legtöbb dokumentum nem hozzáférhető a nyilvánosság számára.

Emlékeztetett, az üggyel a katonai ügyészség foglalkozik, és a dokumentumok zöme titkosított, ami megnehezíti a tanulmányozásukat.

„Egyértelmű, hogy fel kell oldani azoknak a dokumentumoknak a titkosságát, amelyek bizonyítékul szolgálnak a büntetőjogi eljárásban” – mondta Lazăr.

Amivel meglehetősen rossz fényben tünteti fel Carmen Dan belügyminisztert és az általa irányított tárcát, hiszen ez az a minisztérium, amely kivizsgálta a tüntetők elleni csendőrrohamot, de aztán jól titkosította az erről szóló jelentést.

Mert hát ugye a csendőrség a belügy alárendeltségébe tartozik.

Hirdetés

A katonai ügyészségen amúgy 770 olyan személy tett feljelentést, aki állítása szerint az augusztus 10-i csendőrattak során szenvedett sérülést.

Mint ismeretes, a tüntetést a román diaszpóra szervezte Bukarestben, a kormánypalota előtt, azonban a tüntetők közé már a megmozdulás korai szakaszában olyan huligánok vegyültek, akik szándékosan provokálták a csendőröket, szegélykövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták őket.

A rendfenntartó erők könnygázzal válaszoltak, majd később, az egyre erőszakosabbá váló összecsapások során az a döntés született, hogy ki kell szorítani a tömeget a térről.
A csendőrök az akció során nem nézték, hogy ki áll előttük: válogatás nélkül vertek mindenkit, függetlenül attól, hogy a huligánok közé tartozott, vagy békés tüntető volt.

Hirdetés