Magyarellenes uszításért bírságolt a CNA

A médiahatóság 30 ezer lejt szeretne bevasalni a Realitatea televízión.
Hirdetés

Sorozatos magyarellenes megnyilvánulásokért 30 ezer lejes pénzbírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács a Realitatea hírtelevízióra – közölte az MTI a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pénteki hírlevelére hivatkozva.

 
A jogvédelmi szolgálat feljelentése alapján a CNA a Jocuri de putere (Hatalmi játszmák) című háttérműsor öt különböző – idén január 31. és május 5. között sugárzott – adásánál állapította meg az audiovizuális kódex megsértését, amely egyebek mellett előírja, hogy 
  • a másik félnek is lehetőséget kell biztosítani álláspontja ismertetésére;
  • a műsor moderátora nem használhat sértő nyelvezetet, nem uszíthat erőszakra, 
  • illetve a meghívottaknak sem engedheti meg mindezt.
A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Realitatea csatorna egyik március 13-i adását hozta fel példának, amelyben a műsor a székely megyeszékhelyek március 15-i és december 1-jei fellobogózását párhuzamba állítva, ráadásul a nézőket a helyszínek és alkalmak tekintetében félrevezetve próbált magyarellenes hangulatot szítani.
 
Ez nem az első bírság, amit a Hatalmi játszmák műsor magyarellenes uszítás miatt kap, de a bírságolás láthatólag nem rettenti el a műsorvezetőt a hasonló hangnemtől. A jogvédelmi szolgálat közleménye szerint minden olyan esetben feljelentést tesz a médiahatóságnál, amikor a magyarokat érintő, negatív tartalmakat sugároznak a hazai televíziók és rádiók.

Hirdetés