„A védőoltás rovarirtószert tartalmaz” – minisztériumi logó alatt zajlik az oltásellenes félretájékoztatás

A pofátlanságnak nincs határa: az egészségügyi minisztérium és az UNICEF égisze alatt terjesztik az oltásellenes álhíreket a bukaresti postaládákban.
Hirdetés

„A védőoltás rovarirtószert tartalmaz”, „elvetélt magzatok sejtjeiből készül”, és „egy életre tönkreteheti a gyerekedet” – ilyen és ehhez hasonló kijelentések vannak azokon a szórólapokon, melyek a napokban jelentek meg a bukaresti postaládákban. És ezzel még nem mondtunk semmit, ugyanis az oltásellenes propagandaanyag látszólag az egészségügyi minisztérium, az UNICEF és az Egészségügyi Világszövetség égisze alatt zajlik: ezen szervezetek logója szerepel rajta.

A jelenségre a Pro România képviselője, Gabriela Podaşcă hívta fel a figyelmet. A honatya felkérte az egészségügyi minisztériumot: határolódjon el a félrevezető kampánytól és tegye meg a törvényes lépéseket ahhoz, hogy felelősségre vonják az elkövetőket. De azt is felrója a szaktárcának, hogy nem volt képes koherens stratégiát kidolgozni a kanyarójárvány visszaszorítására. Romániában két éve, 2016 szeptemberében jelentettek kanyarójárványt, azóta több mint 15 ezer megbetegedést regisztráltak, 59 halálosnak bizonyult.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter eleget tett a felkérésnek, szerdán közleményben ítélte el a szórólapok készítőinek felelőtlenségét és azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a romániai lakosságot nem lehet ilyen trükkökkel és álhírekkel becsapni. Ugyanakkor bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indítanak az oltásellenes propagandaanyagok készítői ellen. A szaktárca egyébként korábban tájékoztató kampányt indított annak érdekében, hogy a szülők beoltassák gyerekeiket. A miniszter szerint az oltásellenes szervezeteket ez zavarhatja.

A szórólapok a  pro-decizii-informate.ro honlapra vezetnek, ahol számos védőoltásokkal kapcsolatos „aranyköpést” találni. „Foglalkoztat minket a védőoltások problematikája, a gyerekek egészsége és jobb jövője” – írják a honlap kezdőoldalán, ahol azon meggyőződésünknek is hangot adnak, hogy az egészségügyi hatóságok ki vannak szolgáltatva a gyógyszeriparnak. Ezért arra sarkallják a szülőket, hogy „kérdőjelezzék meg” a tőlük kapott információkat és „egyénileg, függetlenül” tájékozódjanak a kérdésről.

Hirdetés

A Hotnews kiderítette, hogy a szervezet tagja a Koalíció a családért nevű, az ortodox egyházhoz közel álló ernyőszervezetnek, amely hárommillió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az alkotmányt módosítva változtassák meg a család fogalmának meghatározását. A kezdeményezés célja az azonos neműek házasságának ellehetetlenítése.

Hirdetés