Félig-meddig megmentik az észak-erdélyi Teleki-örökséget

Felújított kastélyokkal lendítené fel Beszterce-Naszód megye turizmusát az önkormányzat, ha a DNA is engedné.
Hirdetés

Több évtizedes késéssel ugyan, de megvan a kézzelfogható megoldás a Beszterce-Naszód megyei Paszmos (Posmuș) kastélyának megmentésére: a megyei önkormányzat kedden aláírta a műemlék épület felújításáról szóló szerződést.

A Teleki grófok egykori birtoka európai uniós támogatással nyeri vissza régi fényét, a 4,8 millió eurós beruházással 35 hónap alatt kell elkészülnie a kivitelezőnek. A Bistrițeanul beszámolója szerint Radu Moldovan tanácselnök keddi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a felújított műemlék két nagyszabású környékbeli projekt révén kerülhet be a turisztikai körforgásba.

A megyei tanács meg akarja nyitni a látogatók előtt az épületegyüttest, kulturális központként hasznosítaná.

Az egykoron vendégfogadásra használt termek egy része megtartaná funkcióját, míg a többiben műtermeket, kiállítótereket, könyvtárat, konferencia- és rendezvénytermeket alakítanának ki. Mindehhez persze előbb meg kell erősíteni az épületegyüttes falait, pótolni, restaurálni egykori díszítéseit, kicserélni a különböző vezetékeket, a padlót, bútorzatot.

A paszmosi kastélyt a Teleki család építette a 18. század közepén barokk stílusban. 1823-ban tűzvész áldozata lett, majd újjáépítették. Akárcsak a többi erdélyi nemesi rezidenciát, 1948-ban ezt is államosították, az állami gazdaság székházaként használták. 1989 óta használatlanul áll, állapota leromlott. 2002-ben került a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat birtokába.

Nem ez az egyetlen Teleki-kastély, mely a megyei tanács tulajdonában van, és amelyet megpróbál megmenteni az enyészettől, igaz, a sokkal rosszabb állapotban lévő komlódi (Comlod) kastély utókornak való átörökítése kevésbé jár sikerrel. Olyannyira nem, hogy a megyei tanács kastély értékesítésére tett próbálkozásait az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is vizsgálja.

Radu Moldovan tanácselnök kedden elmondta, keresik a lehetőséget a megmentésére, ugyanis hiába próbálták eladni, leromlott állapota miatt nem találtak rá vevőt. Ráadásul az elidegenítési szándék miatt panaszt emeltek ellenük a DNA-nál kifogásolva, hogy „túladnának az állam vagyonán”.

Hirdetés

A komlódi Teleki-kastélynak többnyire csak a falai állnak. Fotó: TimpOnline.ro

A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tavaly ősszel többször is megpróbálta értékesíteni az évek óta tető nélkül maradt ingatlant, sikertelenül, mivel az új tulajdonosnak a vételár többszörösét kellett volna befektetnie a romos épületbe. Pedig a helyi sajtó szerint Ion Țiriac üzletember is érdeklődött iránta, és több árverést is szerveztek az értékesítésére: mindhiába.

Így aztán februárban a megyevezetés bejelentette: haszonbérbe adja a Nagynyulas (Milaș) községben található ingatlant, ez iránt a lehetőség iránt egy bukaresti ügyvédi iroda mutatott érdeklődést. Ehhez meg is tette a szükséges jogi lépést, a megye köztulajdonából annak magántulajdonába íratta az ingatlant. Ez azonban édeskevés, hiszen

a beavatkozás egyre sürgetőbb: két éve arra figyelmeztettek a szakemberek, hogy csak évek kérdése és összedől az épület.

A barokk stílusú egyszintes ingatlannak tizennégy szobája van, pince és közel nyolcezer négyzetméteres beltelek tartozik hozzá. A teljes felújítás költségeit 600 ezer euróra becsülték, de akár az egymillió eurót is elérheti.

A komlódi kastélyt Wesselényi István és felesége, Daniel Polixénia építtette barokk stílusban, 1756-ban készült el. A bejárat fölött látható a Wesselényi és a Daniel családok címere, mely 1786-ban készült. Az épület a 19. században került a Teleki család birtokába. Jelenlegi állapota azzal is összefügghet, hogy a kommunizmusban nemcsak állami intézmények székhelyéül, hanem gabonaraktárként is szolgált.
 

Hirdetés