Lejárt a turisztikai idény, fejlesztik a romániai turizmust

Nagyszabású, a romániai turizmus fejlesztését célzó intézkedésekkel állt elő a turisztikai minisztérium. Mikor máskor, mint idény végén?
Hirdetés

Legfeljebb a következő szezonban arathatják le a gyümölcseit a turisták azoknak a terveknek, melyeket hétfőn jelentett be a hazai turizmus fejlesztésére a turisztikai minisztérium. A szaktárca például közölte, hogy öt százalékosra csökkenti a szállásadók és vendéglátók által fizetett áfát (TVA), így valamennyi ágazat közül itt lenne a legalacsonyabb.

A turisztikai minisztérium, ha már egyszer nekilendült, nem fukarkodik az engedményekkel: azzal is segítené az üdülőhelyek fejlesztését, hogy

eltörölné a gyógyturizmusban használt termál- és ásványvíz után az államnak fizetendő járadékot.

Az intézkedés révén jóval többen használhatnák ki a hazai altalajkincseket. A következő, szeptember-decemberi időszakra tervezett intézkedésektől természetesen a hazai turizmus fellendülését várják. Ennek érdekében az eddiginél nagyobb támogatást is biztosítanának a helyi önkormányzatoknak és kereskedelmi társaságoknak az egykori lepusztult üdülőtelepek felújítására, újjáépítésébe.

Az ehhez szükséges pénzt a beruházási alapból vennék el: a következő tíz évben legalább egymilliárd eurót fektetnének be a hazai fürdőkultúra felvirágoztatására. (A napokban a marosújvári és Fehér megyei önkormányzat kezd nagyszabású beruházásba Erdély és Magyarország első sós gyógyfürdőjének a „feltámasztása” érdekében.) A kormány új, turizmusra vonatkozó törvényen is dolgozik, ígéretük szerint ennek első hozadéka az lenne, hogy átengedné az önkormányzatoknak a minisztériumi jogkörök egy részét. A hazai turizmus fejlesztése mellett ugyanakkor

megpróbálnak több külföldi turistát is vonzani az országba.

Hirdetés

Ezt a célt szolgálná az ország digitális turisztikai térképe, melyet izraeli segítséggel készítenének el. Úgy tűnik, a romániai szaktárca is rádöbbent arra, hogy az internet segítségével sok potenciális külföldi turistát lehetne elérni.

A leendő térképen az ország valamennyi fontos turistalátványosságát feltüntetik, és a világ bármely pontjáról hozzáférhető lenne. A jövő év elejére ígért térkép ráadásul turizmustípusok szerint kategorizálná a hazai látnivalókat és a még jobb szemléltetés érdekében egy népszerűsítő kisfilm is tartozna hozzá.

Hirdetés