Forró ősz kezdődik Katalóniában

Újabb függetlenségi megmozdulások jöhetnek. A spanyol kormányfő engedélyezné a népszavazást – de csak az autonómiáról.
Hirdetés

A jelek szerint a forró nyár után Katalóniában már csak az ősz lesz forróbb. Lassan egy éve múlt annak, hogy – tavaly október 1-jén – zavargásokba és rendőri erőszakba torkollt a spanyol kormány tiltása ellenére megtartott függetlenségi népszavazás – a katalán függetlenségpártiak pedig arra készülnek, hogy megemlékezzenek a szerencsétlen évfordulóról.

A katalán vezetés „forró őszt” ígért, de hogy ez pontosan mit is jelent, arra Quim Torra katalán elnök kedd esti beszédéből várható majd válasz, amelyet a barcelonai nemzeti színházban tart – írja az MTI.

A helyi sajtó szerint

nem kizárt, hogy a katalán elnök ultimátumot készül adni a spanyol kormánynak:

vagy beleegyeznek egy függetlenségi referendum megrendezésébe, vagy a helyi kormány folytatja az engedetlenséget az állammal szemben és az egyoldalú elszakadás előkészítését.

A következő időszakban ismét intenzív függetlenségi megmozdulásokra lehet számítani – erre utal, hogy Quim Torra az El Punt Avui katalán napilapnak nyilatkozva azt kérte: szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen (Diada) legyen „masszív” részvétel, az emberek térjenek vissza az utcára, hogy erőt adjanak a katalán köztársaságnak.

Mindeközben a spanyol kormány sem tétlenkedik: Pedro Sánchez miniszterelnök októberben találkozik a katalán elnökkel Barcelonában, ahol a spanyol kabinet kihelyezett kormányülésre is készül a következő hónapokban.

A spanyol kormányfő szerint egyébként

népszavazást kellene tartani Katalóniában

Hirdetés

a helyi autonómia alapokmányáról (Estatut). A szocialista politikus a Cadena SER rádiónak adott interjújában kifejtette: Spanyolország autonóm közösségei közül Katalónia az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő helyi alapokmányt nem erősítették meg népszavazáson.

Ennek oka, hogy a 2006-ban elfogadott dokumentum bizonyos részeit – például azt, amely kimondta, hogy a katalán külön nemzet Spanyolországban – a spanyol alkotmánybíróság 2010-ben megsemmisítette.

Pedro Sánchez szerint az „anomáliának” népszavazás vethetne véget, azt azonban határozottan leszögezte, hogy az

nem szólhat a függetlenségről, kizárólag az autonómia megerősítéséről.

„Nem a függetlenség forog kockán, hanem az együttélés” – értékelte a politikus az autonóm közösségben kialakult helyzetet, hangsúlyozva, hogy a függetlenséget támogató katalán kormánynak Katalónia „másik felével” kell párbeszédet indítania, „Katalóniának Katalóniával kell beszélnie”.

Az interjúban beszélt arról is, hogy kormánya szükség esetén kész kezdeményezni az alkotmány 155-ös cikkének újbóli alkalmazását (átvenni az irányítás Katalónia felett), azonban ez jelenleg nincs napirenden.

Hirdetés