Sokadalom, sok a dalod – értékszüreten jártunk Kézdivásárhelyen

Az udvarteres város ünnepe tele van színekkel, minden emberléptékű és családias hangulatú.
Hirdetés

Nehéz elfogultság nélkül írni az éppen zajló kézdivásárhelyi Őszi Sokadalomról, amely a jelen sorok írójának szülővárosában zajlik, és annak is a legnagyobb és legszebb eseményéről van szó. Az ügyet csupán az könnyíti meg, hogy legalább egy évtizede nem jártam az udvarterek városának ünnepén, amely „élőben” is olyan, mint ahogyan azt a fotók sugallják: tiritarka, daloktól hangos, sülthús-illatú és – szerencsére – sokkal olcsóbb, mint az Erdély nyugatabb felében zajló hasonszőrű rendezvények.

Az Őszi Sokadalom évről évre értékszüretként hirdeti magát, ami a tapasztaltak alapján azt jelenti: a kulturális, gyerek-, sport- és gasztronómiai programok mellett a céhes városban nagy hangsúlyt fektetnek a helyi és környékbeli termékek vásárára, ami a háromnapos rendezvény ideje alatt a főtéren zajlik. Egész kellemes volt, mint egy meglepetés, mutatjuk, miért: 

A szerző felvétele

Székely népviseletből bőséges a kínálat, minden korosztály meg van szólítva. A kisbabáknak való viseletet például 160 lejért lehet beszerezni.

Igen kelendőek a kézműves termékek is. A ruhás standnál rendszeresen nagy a forgalom.

Előnyben a helyi termékek: ez az úriember hársmézet kínál a vásárban,

…ahol még 19. századi öltözékekben is felvonultak. Nem hiába hívták Kézdivásárhelyt egykoron a székelyföldi Párizsnak.

A városi parkban pityókafesztivál zajlik. Nem könnyű kitalálni, hogy a kézdi főzőversenynek mi az első számú alapszabálya.

Hirdetés

A szokásos lacikonyhák is teljes gőzzel üzemelnek az Őszi Sokadalmon. 20 lejből jól tudtunk lakni, 7 lej a lángos, 5 lej a csapolt sör mindenfelé. (Kollégák, ide lehet költözni!)

A vásár bejárata a legcukibb fotózkodóhelynek számít most a városban. Az esernyő-díszlet hagyomány, a medve kartonból van.

Ez a csodaszép hinta a gyerekváros legnépszerűbbje. Itt érdemes megjegyezni, hogy a szervezők minden helyszínt ízlésesen, sok-sok színt használva rendeztek be. Példaértékű, ez az igazság. (Az elfogultságot mintha már említettem volna.

Ilyen is csak itt van: a kitűnő helyi fúvószenekar és mazsorettcsoport volt az Iris és a Pokolgép előzenekara.

A román rock legendájának számító Iris jelenlétét nem nagyon indokolta semmi (a koncert elején konkrétan ketten voltak a színpad előtt), a Pokolgép viszont összehívta a környékbeli rock-katonákat. 

A fotók egy részét a szerző készítette, a többit az Őszi Sokadalom Facebook-oldaláról válogattuk.

Hirdetés