Naná, hogy titkosították az ügyészség álláspontját Dabis Attila kitiltásának ügyében

Az SZNT elnöke szerint ezzel azt leplezik: törvénytelenül jártak el a külügyi megbízottal szemben.
Hirdetés

Négyoldalas titkosított beadványban magyarázta a román ügyészség Dabis Attila Romániából való kitiltása okait abban a perben, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja a kitiltó határozat megsemmisítését kérve indított. 

Mint arról beszámoltunk, a román határrendészek március 9-én az Ártánd-Bors határátkelőhelyen akadályozták meg a magyar állampolgárságú Dabis Attila Romániába való belépését, a tilalom 2021. március 8-ig van érvényben. A hatóság egy olyan törvénycikkelyre hivatkozott, amely „közrendi, nemzetbiztonsági vagy közegészségügyi okokból” teszi lehetővé, hogy bírósági ítélet nélkül korlátozzák egyes EU-s állampolgárok szabad mozgását Románia területén.  

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI szerint csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta: a Bukaresti Táblabíróság augusztus 21-én tárgyalta Dabis Attilának a kitiltása ellen benyújtott keresetét, ítéletet azonban nem hozott. Amint részletezte: még Dabis Attila ügyvédje sem ismerhette meg, hogy mivel indokolja a román államot képviselő ügyész az SZNT külügyi megbízottjának a kitiltását. Hozzátette: szerinte azért titkosították az ügyészség álláspontját, hogy leplezzék: a kitiltásnak nem volt törvényes alapja.

Izsák Balázs szerint a román állam nagy hibát követett el azzal, hogy egy olyan embert tiltott ki, aki soha nem sértette meg az ország törvényeit, aki nemzetközi szinten európai módon képviselte a székelyföldi autonómiatörekvéseket. Szerinte kevesebb figyelem irányult volna Dabis Attila munkásságára, ha Bukarest kitüntette volna, mint így, a kitiltás miatt.

 

Hirdetés