Zászlóhiszti: tetemes bírságot kell fizessen a nyárádszeredai polgármester a székely lobogó miatt

Tóth Sándor nem távolította el időben a lobogót a polgármesteri hivatal homlokzatáról.
Hirdetés
A Maros megyei kisváros elöljárójának azért kell 70 ezer lejt fizetnie, mert nem hajtotta végre a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság végleges ítéletét a prefektúrával folytatott pert követően. Az RMDSZ közleménye által idézett elöljáró azt mondta, jelenleg nincs anyagi kerete egy ekkora pénzbírság kifizetésére, ezért ügyvédhez fordul a döntés végrehajtása kapcsán.
 
„Sem emberként, sem polgármesterként nem tudom megemészteni, ami velünk történik. Klaus Iohannis szerint példaértékű romániai kisebbségi modellről beszélhetünk, mégis a centenárium évében megbírságolják a nemzeti kisebbséget, ha nemzeti szimbólumhasználati jogával szabadon szeretne élni. Nemcsak meggátolnak szabad önkifejezésünkben, hanem meg is bírságolnak érte. Érthetetlen, hogy ez megtörténhet a 21. században egy európai uniós tagállamban” – fogalmazott az elöljáró.
 
Hasonló indokkal bírságolták meg Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét is – igaz, őt 75 ezer lejre –, mert a jogerős bírósági döntés ellenére nem távolította el azonnal a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.
 
Zászlós incidensből egyébként korábban sem volt hiány Nyárádszeredán. 2015-ben történt, hogy a magyar és a székely zászló láttán távozott a nyárádszeredai városnapokra érkezett Maros megyei prefektus és megyei tanácselnök a rendezvénysorozat megnyitójáról. 

 

Hirdetés