Torokszorító képek: így néz ki most a kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota (KÉPRIPORT)

Szomorú látványt nyújt a szombat estig a Szent László tér egyik ékességének számító épület.
Hirdetés

Mint azt megírtuk, szombaton éjjel teljesen leégett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota tetőszerkezete és felső szintje. Vasárnap délelőtt kimentünk a város főterére, hogy saját szemmel győződjünk meg arról, mekkora kárt okozott a tűzvész a város egyik legszebb épületében.

Az ilyenkor rendszerint nyüzsgő téren most is sokan voltak, de nem csupán azért uralkodott szokatlan csend, mert hétvégére rendszerint lezárják a teret a gépjárműforgalom elől. Az emberek döbbenten, kisebb-nagyobb csoportokban állva nézték, illetve fényképezték a katasztrófa nyomait. Fél tizenegykor értünk ki a térre, ekkor a teljesen kiégett tetőszerkezet jobb oldala még füstölgött. Egy tűzoltóautó kosara épp ekkor emelkedett a magasba, hogy a tömlővel fentről oltsa el a tüzet. A téren még mindig kesernyés, égett szag terjengett.

Ahogy közelebb értünk az épülethez, egyre jobban szembe tűntek a károk. A tetőszerkezet teljesen kiégett, az impozáns saroktorony egyszerűen eltűnt. Vagy megsemmisült. Hátborzongató.

Így néznek ki az épület dísztermének ablakai.

És akkor ugyanez közelebbről. Egy váradi polgár azt írta a tűzvész kapcsán a közösségi oldalán, hogy olyan, mintha egy közeli rokonát veszítette volna el. Nos, köztudomású, hogy a váradiak különösen lokálpatrióták, rajonganak a városukért. Fokozottan érvényes ez jelen sorok szerzőjére, aki elszorult torokkal járta körül az épületet. Mint oly sokan, gyerekkoromban jómagam is sokat jártam itt, hiszen a kommunizmus idején itt működött a megyei könyvtár. És, bár ez nem igazán dicsőség, másodikos koromban, valamikor 1986-ban vagy 87-ben abban a díszteremben – vagy valamelyik szomszédos teremben, a pontos helyszín ennyi év után a múlt ködébe vész – avattak úttörővé, amelyből – amint ezen a képen is látszik – csupán néhány kormos, csupasz fal maradt.

Így néz ki az épület a másik oldalról. A tűzoltók szorgalmasan locsolták a még mindig izzó parazsat.

Hirdetés

Messziről olyan, mintha nem is történt volna semmi. Csak aki jóformán nap mint nap látta az épületet, azt tölti el valamilyen baljós hiányérzet. Hiszen sehol sincs a palota teteje!

A legfrissebb hírek szerint egyébként egy helybeli polgárnak szombaton este feltűnt, hogy furcsa villanások világítják be a palota homlokzatát – valószínűleg rövidzárlatos lehetett a díszkivilágítás.

Egy másik polgár arról mesélt, hogy jó egy órával a tűz előtt értesítette a tűzoltókat, hogy a Pável utcában, amelyre a palota mellékhomlokzata néz, kigyulladt egy lámpaoszlop kábele. A tűzoltók azonban – bár az önkormányzati rendészek is értesítették őket – nem vonultak ki, a kábelt végül a hamarosan eleredő eső oltotta el.

Ennek kapcsán Alexandru Csilik, a Bihar megyei katasztrófavédelem parancsnokának első helyettese egy vasárnap délutáni sajtótájékoztatón elmondta: ilyenkor az az eljárás, hogy a tűzoltók értesítik az áramszolgáltatót. Ez most is így történt, azonban a villamos művek kiszálló munkatársai nem találtak hibát.

Az utcában amúgy az elmúlt napokban többször is gond volt az áramellátással.

Hát ez most a helyzet. Az önkormányzat és a görögkatolikus püspökség gyűjtést hirdetett a palota felújítására, Ilie Bolojan polgármester közölte, hogy az önkormányzat saját forrásokból is hozzájárul az épület helyreállításához.

Remélhetőleg sokan megmozdulnak, és az összefogás nyomán néhány éven belül ismét teljes pompájában állhat majd Nagyvárad egyik dísze.

Hirdetés