Egy szocdem szenátor finoman lenácizta Klaus Iohannist

Persze, ezt nem ő találta ki. Olvasta az interneten.
Hirdetés

Tombol a politikai harc Romániában, mint a nyár. A minap kiderült, hogy az okkult idegen hatalmak négy rambót küldtek Bukarestbe, hogy Liviu Dragneát kigitteljék. Most meg attól rengett a tévéstúdió mennyezete, hogy egy szociáldemokrata (PSD) szenátor (Liviu Pop, elég jól ismerjük, többek közt erről, meg erről) leleplezte Klaus Iohannis államelnök „náci múltját”. Nem véletlen egybeesés, hogy mindkét szenzáció a kormánycsicska Antena 3 televízió vizuális szócsövein keresztül robbant ki a nyilvános térbe.

Pop úr csütörtök este azt találta mondani a tévében, hogy Klaus Iohannis, Románia jelenlegi államelnöke egy olyan szervezetet vezetett (a Romániai Német Demokrata Fórumról van szó), amely tulajdonképpen a Deutsche Volksgruppe in Rumänien nevezetű szervezet „jogutódja”, amely szervezetet a náci Németország nyomására hoztak létre 1940-ben, majd királyi rendelettel töröltek el 1944-ben.

Egész konkrétan, ezt mondta:

„(A Német Demokrata Fórum – szerk. megj.) egy náci entitás utódja, és ezt nem én mondom, mások mondják. Olvastam a korabeli sajtóban, tisztán láttam… Utána is néztem… A Deutsche Volksgruppe in Rumänien náci szervezet volt, jól mondom? Deutsche Volksgruppe in Rumänien szervezetet elítélték Nürnbergben, háborús bűnök miatt. (…) Ha a Német Fórum nem a Deutsche Volksgruppe in Rumänien utódja, várom az erre vonatkozó hivatalos dolgokat, én csak azt mondom, amit a neten olvasok.”

Pop úr kijelentései nyilvánvalóan a kormány- és az államelnöki palota közti kecseszkecsken egyik látványos oldalcsapása, amelyhez egy korábbi, a kétezres években lezajlott botrány szolgáltatta az alapot, amikor is az Adrian Năstase-kormány idején a Klaus Iohannis vezette Német Demokrata fórum megkapta a Deutsche Volksgruppe in Rumänien elkobzott vagyonát, annak, úgymond, utódjaként.

Hirdetés