Egy kormánypárti szenátor szerint az Egyesült Államok és Németország is Románián élősködő csótány

Liviu Pop nagyon komoly képet osztott meg közösségi oldalán.
Hirdetés

Egészen abszurd dimenziókba emelkedett a kormánypárti politikusok kommunikációja: Liviu Pop, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora és korábbi oktatási minisztere most egy olyan montázst osztott meg Facebook-oldalán, amely az ország több, EU- és NATO-szövetségesét is Románián élősködő csótányként ábrázolja.

A montázs apropója minden bizonnyal az, hogy több külföldi kőolajcég is bírálta a romániai földgáz-kitermelési koncessziókra vonatkozó jogszabályt.

A politikai népművészet kategóriájába sorolható képen, amelyen szerzőként Ady Patriotul, azaz Ady, a hazafi (már nem a mi Ady Endrénk, hanem egy valószínűleg Adrian nevű úriember, aki így írja neve becézett formáját) van feltüntetve, középen Románia térképe látható, benne egy olajkúttal, az országot pedig rossz arcú, az Egyesült Államokat, Németországot, Hollandiát és Ausztriát jelképező csótányok kerülgetik vészjóslóan.

De ezzel még nincs vége: baloldalt felül Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnöke látható, amint heroikus, elutasító gesztussal azt mondja: „Állj! A földgáz nem hagyhatja el ingyen Romániát!”.

Az allegorikus montázson vele szemben a nyugati karvalytőke Romániába delegált helytartójaként, illetve a  Gonosz megtestesüléseként Klaus Iohannis államfőt ábrázolják, aki erre keresetlenül csak annyit válaszol:

Hirdetés

„Hát akkor bezárunk, és mégiscsak elvesszük”.

Liviu Pop utólag közölte: esze ágában sem volt senkit megsérteni vagy állathoz hasonlítani, egyszerűen csak érdekesnek találta a képet, főleg Johannis szövegét.

A bizonyos elemeiben az 1990-ig használt, minden heraldikai szabálynak fittyet hányó, enyhén szólva is túlzsúfolt román állami címert idéző mű minden szempontból korszakos alkotás, amely híven tükrözi a mai romániai politikai kultúra nívóját.

Hirdetés