Fotó forrása: Euronews.com
Entschuldigung!
Timi
2018. augusztus 13. hétfő, 21:58
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.

Három véletlenszerűen szembejövő hír a hírügynökségek ma délutáni hírfolyamából: osztrák képviselők vonják kétségbe azt, hogy Románia képes átvenni a soros EU-elnökséget 2019-ben, osztrák politikus kéri az ALDE kirúgását az európai liberálisok pártcsaládjából, és az Európai Bizottság elítéli a bukaresti csendőrség erőszakos fellépését az újságírókkal szemben.

A tiltakozási hullámot, különösen az osztrákok keményebb hangvételű nyilatkozatait az váltotta ki, hogy a péntek esti bukaresti tüntetésen a csendőrök megverték az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató, az ORF egyik operatőrét, a tudósítónak pedig épphogy sikerült kivédenie az egyik csendőr ütését. Az ORF méltán vár bocsánatkérést a román hatóságoktól, akik viszont azzal vannak elfoglalva, hogy a csendőrök példás helytállásáról nyilatkoznak. Az ORF igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió egyik tagállamában ilyen helyzet álljon elő.

Több osztrák politikus is elítélően nyilatkozott Romániáról az ügy kapcsán:

  • Sebastian Kurz kancellár Twitter-bejegyzésben közölte, elítéli a bukaresti tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést, és magyarázatot vár Romániától az osztrák újságírók bántalmazása miatt;
  • Othmar Karas (Osztrák Néppárt) szerint korai még eldönteni, hogy a román kormány képes lesz-e a soros EU-elnökség kihívásával szembenézni, de példa nélküli helyzet állhat elő, ha továbbra is erőszakot alkalmaznak a demonstrálókkal szemben;
  • Josef Weidenholzer (Osztrák Szociáldemokrata Párt) úgy vélekedett, hogy megvan az esély arra, hogy Románia a Magyarországon és Lengyelországban kitaposott politikai útra téved;
  • Wolfgang Zinggl (Zöldpárt) a román kormány leváltását követelte, mert szerinte csak egy újonnan megválasztott kormány képes az EU-elnökséggel kapcsolatos feladatok ellátására;
  • Harald Vilimsky (Osztrák Szabadságpárt) szerint nem lesz pozitív hatással az EU-elnökségre a román politikai helyzet, de külső beavatkozásra nincs szükség;
  • Michel Reimon (Zöldpárt) szerint a belpolitikai helyzet nem lesz hatással Románia EU-elnökségére, mivel az országnak kevés mozgástere lesz a 2019-es EP-választások miatt;
  • Beate Meinl-Reisinger, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) elnöke a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kirúgását indítványozta a liberálisok európai pártcsaládjából, mivel nem maradhat következmények nélkül az, ami történt.

Az Európai Bizottság szűkszavú nyilatkozatban ítélte a romániai hatóságok túlkapásait az újságírókkal szemben.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27775
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.