Nincs meg a csendőrnőtől ellopott fegyver, de született legalább 30 feljelentés

A katonai ügyészség a karhatalmi erőszak mellett amiatt is nyomoz, hogy kollégáik miért hagyták magukra a két csendőrt, akit egyszerre vertek és védtek a tüntetők.
Hirdetés
Kiterjeszti a katonai ügyészség az erőszakos csendőri fellépésre vonatkozó nyomozását, jelentette be hétfőn Ionel Corbu, a péntek esti demonstráció ügyében vizsgálódó katonai ügyészség főügyésze. 
 
Eredetileg visszaélésszerű magatartás és hivatali visszaélés gyanújával indult a nyomozás annak érdekében, hogy kiderüljön, miért rendelték el a Victoriei tér erőszakos kiürítését, miért vetettek be aránytalan méretű karhatalmi erőszakot a békésen tüntetők ellen is. 
 
Ennek érdekében ugyanahhoz az ügyhöz csoportosítják a kerületi rendőrségeken tett állampolgári feljelentéseket. Eddig legalább 30 személy tett feljelentést indokolatlan csendőri erőszak miatt, folyamatban van a kihallgatásuk, ahogy azokat a csendőröket is ki fogják hallgatni, akik ütlegelték a tüntetőket, amennyiben felmerül a gyanú, hogy nem hivatali kötelezettségeiknek megfelelően jártak el – nyilatkozta a katonai főügyész.
 
Corbu bejelentette, azt is megvizsgálják, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni két kollégájukat, akiket így körbevett és brutálisan megvert néhány tüntető. Ennek érdekében a szolgálati mulasztást is bevették a vizsgált vádpontok közé.
 
Két, egységétől lemaradt csendőrt a tüntetők közé szivárgott erőszakos személyek rúgták és ütötték, miközben más tüntetők a saját testükkel védték őket az erőszakos csoporttól. Egyiküknek, egy fiatal csendőrnőnek a fegyverét is ellopták, a rendőrség azóta sem akadt a fegyver nyomára. Ebben az ügyben a fővárosi ügyészség nyomoz.
 
A katonai ügyészség minden ügyésze jelenleg a pénteki csendőrségi akció ügyén dolgozik, és ha szükség lesz rá, behívják a szabadságon lévő kollégáikat is, mondta Corbu.
 
A péntek esti csendőrségi beavatkozás nyomán több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra, hetvenen kerültek kórházba. Többen még mindig kórházban vannak, ezért az USR felszólítja a katonai ügyészséget, keresse fel őket, mert egyes sérültek nincsenek abban az állapotban, hogy ma vagy holnap személyesen menjenek el a törvényszéki szakorvosi intézetbe látleletért, és feljelentést tegyenek.
 
A Recorder.ro kisfilmje az estéről:
 

Hirdetés