Milyen időjárásunk lesz az idei Kolozsvári Magyar Napokon?

A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
Hirdetés

Bár az előző évek során már számtalanszor kiderült, hogy az időjárás nem tántorítja el a Kolozsvári Magyar Napok közönségét attól, hogy részt vegyen a programkavalkádon, azért jó előre tudni, hogy esőkabátra vagy inkább lenge, nyárias öltözetre lesz szükség a rendezvény bő egy hete alatt. Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett előrejelzése alapján jelentjük: mindkettőre szükség lesz.

Bár alapvetően a szabadtéri programoknak kedvező időjárásra számíthatunk a következő két hétben, az átlagosnál nagyobb hőség lesz, de főleg a jövő hét közepén gyenge nyári zivatar is előfordulhat.

Erdély egész területén a sokévi átlagnál melegebb időjárás lesz: a nappali legmagasabb hőmérsékleti értékek 28-30 Celsius-fok körül alakulnak, ez alól csak az augusztus 21-24-e közötti időszak lesz kivétel, amikor ennél 2-3 fokkal kevesebb lesz. Az éjszakai hőmérsékletek változóak lesznek: 13-15 Celsius fok között ezen a héten, 11-14 fok között a második héten. Csapadék csak helyileg alakulhat ki, elsősorban augusztus 15-e és 19-e között, ezt követen ezek valószínűsége jelentősen csökken.

A Bánságban és a Partiumban szintén a sokévi átlagnál melegebb lesz: augusztus 15-16-át kivéve, a maximumok regionális értékei meghaladják a 32 Celsius-fokot. A második héten a legmagasabb hőmérsékleti értékek 28-30 Celsius fok körül alakulnak. Az éjszakai hőmérsékletek 16-19 Celsius fok között, majd 13-17 fok között várhatóak. Villámlásoktól kísért gyenge záporok helyileg kialakulhatnak, elsősorban augusztus 15-e és 17-e, illetve 18-a és 22-e között, ezt követen ezek valószínűsége jelentősen csökken. Hasonló értékek várhatóak a Máramarosban is.

Hirdetés