Újabb tüntetéshullám az országban

Számbelileg kisebbek a tüntetések, de legalább annyira nagy a felháborodás, mint tegnap.
Hirdetés
Szombat estére mintegy tízezer ember gyűlt össze a bukaresti Victoriei téren egy újabb kormányellenes tüntetésre. Ezúttal a felháborodás is az utcára vitte az embereket, amit a csendőrök tegnap esti, a békés tüntetőkkel is erőszakos fellépése váltott ki.
 
A demonstrálók között van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. Ludovic Orban keresztülment a tömegen, és a csendőrök által felállított védőkorlát előtt állt meg – írja az Agerpres hírügynökség. A tüntetésen részt vesz az USR vezetése is, ahogy tegnap.
 
A tüntetők között sok a kisgyermekes szülő. A demonstrálók román, amerikai, brit, kanadai, belgiumi és spanyol zászlókat lengetnek, ugyanakkor dobokkal, vuvuzelákkal vannak felszerelkezve. Kevesebb a skandálás, mint a pénteki tüntetésen, és nyugodt a hangulat. A Victoriei tér körül csendőrök, rendőrök és rohammentősök vannak. 
 
 
Kolozsváron mintegy két-háromezren, Brassóban és Temesváron ezerötszázan, Nagyszebenben kétezerötszázan, Konstancán mintegy ezren tüntetnek szombat este a Digi24 hírtelevízió összesítése szerint.
 
Kolozsváron a tegnapihoz képest harmadára csökkent a tüntetők létszáma, és ezúttal nem hagyták el a belvárost, mint tegnap, amikor az egy kilométer hosszú tömeg bejárta a Mărăști negyedet.
 
Ma este a prefektúra előtt tüntetnek most már másfél órája megbénítva a közlekedést a város kelet-nyugati tengelyén. A tömeg csak a mentőautókat engedi át. A prefektúra épülete előtt felsorakozó csendőröknek azt skandálták, hogy ne védjék a tolvajokat, és külön felhívták a figyelmüket, hogy a törvénytelen és lelkiismeretük elleni parancsokat ne hajtsák végre.
 

Hirdetés