Szabadtéri múzeummá alakul Kelet-Európa legkeskenyebb utcája Brassóban

Megtöltik kulturális tartalommal a város világszerte ismert látványosságát.
Hirdetés

A brassói önkormányzat tervei szerint a Zsinór utcában ezentúl kiállításokat szerveznek helyi és erdélyi művészek alkotásaiból, minikoncerteket tartanak, az utca két bejáratához pedig tájékoztató táblák kerülnek. Egy hatalmas üvegtáblát is elhelyeznek majd az utcában, amit a turisták és a helybeliek kedvük szerint összefirkálhatnak emlékekkel, tapasztalatokkal. 

 
A munkálatokra 125 ezer lejt költ a városvezetés. 
 
Az Árvaház utcát (Poarta Șchei) és az Új utcát (Cerbului) összekötő Zsinór utca hosszúsága 83 méter, szélessége 111 és 135 centiméter között váltakozik, így ezt tartják Európa harmadik, Kelet-Európa legkeskenyebb utcájának. Egy legenda szerint a középkorban itt találkoztak a tiltott szerelmesek, manapság is népszerű randihelyszínnek számít. 
 
 
Furcsa módon a helyi önkormányzat csak az elmúlt években ismerte fel az utcába rejlő turisztikai értéket: 2003-ban újították fel, a burkolatot lecserélték, majd utcanévtáblákat és 19. századot idéző lámpákat helyeztek el. Rövid idő alatt bekerült a legtöbb turistakalauzba, és ma a város egyik látványosságának számít. 
 

Hirdetés