Bezuhant a méztermelés Hargita megyében, de ezért nem a medvék a hibásak

Hanem a sok eső.
Hirdetés
Megkeseredtek idén a Hargita megyei méhészek: kevés a méz, mert sok az eső, és a méhek is pusztulnak. Azt állítják, támogatás néklül nem tudják folytatni. 
 
A heves esőzések „lemosták a virágokat”, a méheknek nem maradt, amit begyűjteniük – magyarázta Ádám József, a Székelyudvarhely környéki méhészek képviselője az Agerpres hírügynökségnek. Ezért vegyes mézből például az eredetileg becsült mennyiség alig 20 százalékát teszi ki a termés. „Az időjárás miatt nagyon-nagyon nehéz volt az idei év, a legnehezebb az elmúlt esztendők közül” – fogalmazott.
 
Emellett sok méh elpusztult – mondta a szakember, aki szerint ennek oka a gazdák által a termőföldeken használt vegyszerekben keresendő.
 
Tőkés Attila maroshévízi méhész szerint idén az átlagosnál 50 százalékkal kisebb a méztermés, így támogatásra van szükségük a fennmaradáshoz. „Ha nem támogat bennünket valaki, ha nem kapunk segítséget, jövőre nem lesz vándoroltatás. Segíteni kell minket valamivel, cukorral, hogy éljék túl a méhek” – nyilatkozta a hírügynökségnek.

Hirdetés