Ukrajna is berágott az Orbán-beszéd miatt, kitiltással fenyegetőzik

Meglepő, mennyire egyformán reagálja le a magyar kormány fejlesztési terveit Ukrajna és Románia.
Hirdetés

Nemcsak Romániában váltott ki hisztériát Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszéde, Ukrajnában is kiverték a biztosítékot a magyar kormány fejlesztési tervei. A kijevi kormány bejelentette: kész megtagadni a belépést az országba a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztostól, Grezsa Istvántól, ha Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget.

Vaszil Bodnar külügyminiszter-helyettes pénteken a Jevropejszka Pravda ukrán internetes kiadványnak azt mondta: az ukrán kormány várja a hivatalos magyarázatot magyar partnereitől, de Budapest egyelőre hallgat. „Ha nem lesz az elvárásainknak megfelelő reagálás, ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében, akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk” – közölte. A politikus szerint ugyanis Ukrajna

elfogadhatatlannak tartja Magyarország beavatkozását a belügyeibe,

és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogja használni. „Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére” – tette hozzá Bodnar.

Az ukrán külügyminisztérium egyébként csütörtökön bekérette az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett „barátságtalan” kijelentései miatt.

Az ukrán fél tiltakozó jegyzéket adott át a magyar diplomatának,

Hirdetés

amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

A magyar kormányfő vágatlan beszéde ITT nézhető meg.

Hirdetés