Új „kalapot” kapott a vihar sújtotta kutyfalvi templomtorony

Már nyoma sincs a 2016-os vihar okozta súlyos károknak.
Hirdetés

Bizonyára emlékeznek még arra a tornádószerű viharra, amely két évvel ezelőtt, júniusban lekapta a Maros megyei Kutyfalva (Cuci) község református templomának sisakját.

Szerencsére a tetőzet nem a templomhajóra dőlt, így az épületben nem keletkeztek számottevő károk, de a gúla alakú, bádogfedésű szerkezet teljes újjáépítésére szükség volt. A templom szinte teljesen beázott, a parókiához tartozó épületek bizonyos részei fedetlenek maradtak, így ezek is beáztak. Gyökerestől kidőlt diófák zuhantak a melléképületekre és a kerítésekre. Az újjáépítés érdekében még gyűjtést is szerveztek.

A Rómer Flóris Terv 2016. évi vis maior-kerete segítségével megtörtént a kárelhárítás, a veszélyessé vált maradványok és megsérült szerkezetek visszabontása, valamint ideiglenes védőtető épült. Elkészült a torony felmérése és az egykori toronysisak maradványainak dokumentálása.

A templomtorony az építkezés közben (Fotó: Teleki László Alapítvány)

Hirdetés

A Teleki László Alapítvány pénteken közölte: a Rómer Flóris Terv támogatásának és más forrásoknak köszönhetően befejeződött a toronysisak újjáépítése. Guttmann Szabolcs építész a régi alapján új toronysisakot tervezett, egy hagyományos formát követő építményt. A munkálatokat Böndi László vállalkozó végezte el.

Bízunk abban, hogy erőfeszítéseiket nem teszi tönkre az egyre szeszélyesebb időjárás egy újabb váratlan csapása.

A református templom egyhajós, poligonális szentélyzáródású épület, nyugati homlokzatához kapcsolódó toronnyal. A hajót és a szentélyt egységes, cserép héjazatú nyeregtető fedi. A torony háromszintes, a falakra négy irányba félkörös záródású, zsalugáteres ablaknyílásokat építette.

Hirdetés