Megnyitotta kapuit az öt évig restaurált barcaföldvári vár

Újabb felújított szász műemlékben gyönyörködhetnek a Barcaságba látogató turisták.
Hirdetés

Öt évig tartó restaurálási munkálatok után szerdán, augusztus elsején megnyitotta kapuit a turisták előtt a barcaföldvári vár. A 13. századi erődítmény egyelőre szerdától vasárnapig látogatható 10 és 18 óra között, de az itt szervezett rendezvények függvényében a jövőben változhat az órarend, közölte az Agerpres hírügynökséggel a Brassó megyei község polgármesteri hivatala.

A Német Lovagrend által épített erődítmény a Barcaság egyik legfontosabb szász műemléke, restaurálása 2012-ben kezdődött. A munkálatok során felújították a többnyire 16-17. századból származó falakat, tornyokat, a védőszerepet betöltő Zwinger-falat, a várudvaron található cisztercita kápolna és kolostor maradványait, de a 70 méter mély kutat is újjáépítették.

A restaurátorok a vár 17. kinézetét rekonstruálták, amikor először vakolták be az erődítményt. A várfalon egy kilátót is kialakítottak a látogatók számára, innen az egész Barcaság megcsodálható, de a várban két kiállítás is várja a turistákat. A restaurálási munkálatokat a Brassó megyei önkormányzat finanszírozta, mely 12,3 millió lejt utalt ki a célra.

A Brassótól 17 kilométerre található Barcaföldvár magyar nevét onnan kapta, hogy a Német Lovagrend az erre vonatkozó tilalom ellenére kezdettől kővárat épített itt, azonban magas, védhető földhányásokkal vette körül a települést, amelyek ma is láthatóak.

Hirdetés