Felújítják a teret, de vajon mi lesz Avram Iancu szobrával?

A fél világ röhög rajta, de Emil Boc szerint a kolozsvári Avram Iancu-szobor nem képezheti vita tárgyát. Punktum.
Hirdetés

A polgármester ezt akkor szögezte le, amikor bejelentette, hogy az önkormányzat felújítaná Kolozsvár egyik legvitatottabb közterületét, az egykori Bocskai (ma Avram Iancu) teret. Az ortodox székesegyház és román színház közötti terület 1990 után nem volt korszerűsítve, és még az elöljárónak sem tetszik, ahogy kinéz.

Ezért a városháza ötletbörzét hirdetne a felújítására, de ehhez az ortodox érsekség beleegyezésére is szükség van, a terület nagy része ugyanis az egyház tulajdonában áll. Ha ezt megkapják, a teret uniós pénzből korszerűsítik a legjobbnak ítélt terv alapján.

A tervezőknek nem lesz nagy mozgásterük, ugyanis a teret uraló fő elem, Avram Iancu szobra nem képezi tárgyát, hiába a többéves civil nyomás az elköltöztetésére.

„Nem költöztetjük el Avram Iancu szobrát. Nem mozdul. Sem pro, sem kontra véleményeket nem fogadok el.

Le van zárva a téma. Felújítjuk a teret, anélkül, hogy a szobor szóba kerülne” – jelentette ki Emil Boc polgármester.

A szobrot Ilie Berindei készítette 1993-ban a magyarellenes Gheorghe Funar polgármester felkérésére. Az alkotás azonban a románok tetszését sem nyerte el egyöntetűen, olyannyira nem, hogy a Mind Bomb akciócsoport „Mi s-o urât de atâta urât” (Elegem lett ennyi csúfságból) mottóval civil kampány is indított ellene.

Avram Iancu szobra ma is sokaknak szúrja a szemét, sérti a szépérzékét. Mihai Goțiu USR-s szenátor közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a „műalkotás” tárgya, a móc vezér is jobbat érdemelne ennél. És bár üdvözölte, hogy Emil Boc 14 év polgármesterség után végre felfigyelt arra, mennyire ronda a tér, kifogásolta, hogy a szoborról nem hirdetnek közvitát.

„Sajnos, a polgármester úrnak nincs bátorsága rátenni az ujját a vérző sebre”

Hirdetés

– jelentette ki az USR-s honatya. Mihai Goțiu szerint erre már csak amiatt is szükség lenne, mert a fél világ Kolozsváron röhög a szobor miatt. A szenátor a francia Le Routard útikönyvet hozta fel példaként, melyben az alkotást a „kimondhatatlanul komikus” jelzővel illették.

Goțiu szerint „a városrendezési kudarc” miatt a tér sem funkcionális, így nem is használják a kolozsváriak. A „hab a tortán” a szobor körüli szökőkút, mutat rá, ami valósággal megkoronázza az egykori grandomán elöljáró, Funar életművét.

Elegendő köztéri szobor van, amely modellként szolgálhatna egy új Iancu-szoborhoz, véli Goțiu, aki szerint a városnak nem kellene tovább röhögtetnie magát a jelenlegivel. És, teszi hozzá, a városvezetés azáltal, hogy ellenállva a civil szféra követelésének elutasítja a vitát és tabunak nyilvánítja a szobrot, óriásit lép vissza az időben, így nem lehet büszke döntésére.

Hirdetés