Európa oldhatja fel a Trianon-problémát?

És fontos, hogy a románok is csatlakozzanak Közép-Európához, véli Németh Zsolt.
Hirdetés

Az európai projektnek választ kell adnia Trianon problémájára, jelentette ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke kedden Tusványoson. Az Európa jövőjéről szervezett pódiumbeszélgetésen a fideszes politikus kifejtette: középtávú feladat egy olyan „politikai erő összerakása”, amely a nemzetek Európájáért lép fel. Ebbe pedig a nemzeti kisebbségeket is be kell vonni.

„A kisebbségek, a határon túli magyarok nem dilemmáznak azon, hogy kell-e nekik Európa. Ők egzisztenciálisan európaiak. Mi magyarok is egzisztenciálisan európaiak vagyunk. (…) Ez ugyanis Trianonról szól” – fogalmazott Németh Zsolt.

A fideszes politikus szerint olyan európai jövőképre van szükség, „amelyben a kisebbségeknek, a nemzetállamoknak az európai építkezésnek az összhangja megteremthető”. Elmondta, Magyarország céljai megvalósításába a közép-európai térségre épít, Románia azonban még nem határozta meg az ehhez való viszonyát.

„Itt van egy nyitott kapu. (…) Fontos, hogy a románok ezen a kapun belépjenek” – fogalmazott a politikus.

A pódiumbeszélgetésen Mihai Răzvan Ungureanu, Románia korábbi miniszterelnöke arról beszélt, hogy hiba volt az uniós bővítés leállítása, ugyanis Európában nem maradhatnak az EU-n kívüli fehér foltok.

Hirdetés