A Gyöngyvirág teraszáról jelentjük: elkezdődött

Mármint a 29. Tusványos. Körbefotóztuk, körbejártuk.
Hirdetés

Az eső már nem esik, bár az ég mintha még tartogatna meglepetéseket a mai napra. Legalább nincs kánikula. A helyszín a megszokott arcát mutatja, minden a helyén van, ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt jó pár évben. Elröppent ez az év. 

Akárhonnan is nézzük, Tusványos 29 év után is A FESZTIVÁL. A legtöbb ismerőssel itt futhat össze az ember. Aki a tavaly itt volt, az itt van idén is. A panelbeszélgetések témái sem sokat változtak: kisebbségpolitika, jogérvényesítés, román-magyar viszony, erdélyi mindennapjaink kínzó kérdései, és persze a medvék. A probléma valós voltát már Tusványos nulladik napján megtapasztalhatták a fesztiválozók: egy 27 éves fiatalra támadt rá a medve.

Témákat adott az elmúlt egy esztendő is, bőven. A „székely terroristák” ügyében történt fejleményekről tartandó csütörtöki panelbeszélgetés valószínűleg nagy érdeklődésre tarthat számot. De a Batthyáneum ügyében született ítélet vagy a (vissza)államosított Bánffy-erdők helyzete is az idei program fontos témája.

A szabadegyetemi jelleg mellett Tusványos legvonzóbb progamjai mégiscsak a koncertek. A Maszkura és a Tücsökraj, illetve Rúzsa Magdi adta meg az alaphangot: azt mondják, a koncertek után is mindenhol nagy buli volt.

Mutatunk pár képet a helyszínről.

Más fesztiválokhoz képest kifejezetten pénztárcabarát Tusványos: a kukorica 6, a lángos 7, a csapolt sör 5 lej.

 

A kaja ára is átlagosnak mondható, tegnap 10 lejért ettünk egy jól megpakolt szendvicset. Ma kipróbáljuk a székely barbeque-t. Holnap majd megírjuk, milyen volt.

 

Itt legalább nyugodtan lenghet a zászló, és leng is.

 

A panelbeszélgetéseken idén kemény vitákra számítanak a szervezők. Kíváncsian várjuk.

 

Hirdetés

Vigyáznak ránk és a sátorozókra.

 

Sokan jöttek sátorral, velük együtt reméljük, nem lesz sok eső idén.

 

Napközben is rengeteg program közül lehet válogatni, nem csak politikáról szól Tusványos.

 

A tábor közéleti, kulturális, ismeretterjesztő programjának helyszínéül szolgáló rendezvénysátrak szerdától várják a látogatókat.

 

Még egyszer emlékeztetőül: a medve továbbra sem játék.

S akkor találkozunk az esti Tankcsapda-koncerten, ha nem a Gyöngyvirágban. 

Hirdetés