Mégsem lesznek kétnyelvű utcák Marosvásárhelyen?

Bármennyit is küzdöttek érte, a bíróság érvénytelenítette a többnyelvű utcanévtáblákról szóló tanácsi határozatokat.
Hirdetés

Egyelőre első fokon, de érvénytelenített a marosvásárhelyi közigazgatási bíróság a marosvásárhelyi önkormányzat két határozatát, amelyek a többnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére vonatkoztak, írta az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének közleménye alapján az MTI.

A határozatokat még tavaly októberben fogadta el a városi tanács.

Az egyiket a Szabad Emberek Pártja (POL) nyújtotta be és előírja az utcanevek magyar fordításának kihelyezését. A másikat az RMDSZ terjesztette a helyi tanács testület elé, és abban különbözik az előzőtől, hogy a fordítást a hivatalos utcanévbe emelné be.

A határozatokat Lucian Goga volt Maros megyei prefektus támadta meg a közigazgatási bíróságon. Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke szerint a szövetség

megvárja a döntés indoklását és folytatja a küzdelmet.

A politikus abban bízik, hogy az új közigazgatási törvénykönyv révén sikerül elérni a többnyelvű utcanévtáblák kihelyezését a fele-fel arányban magyarok és románok lakta városban.

Marosvásárhelyen évek óta gátolják a többnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, míg más Maros megyei városokban, például Segesváron ennek nem volt akadálya. Az RMDSZ először 2001-ben terjesztette be az erre vonatkozó határozatot, azóta több próbálkozás is volt, de a városvezetés, a prefektúra vagy más szervezetek sorra elgáncsolták ezeket.
 

Hirdetés